Три події світу. Несподівана Меркель, подвійний центр із Вашингтона та гримаси путінізму

Три події світу. Несподівана Меркель, подвійний центр із Вашингтона та гримаси путінізму

Укрінформ
55-а Мюнхенська конференція з питань безпеки дала чимало приводів для роздумів

Меркель виступила з промовою, яка свідчить, що її рано списувати з рахунків. Заокеанський десант вирішив подратувати європейських політиків, поки Трамп оголошував режим надзвичайної ситуації у США. Теорія та практика путінізму отримали різноманітну реалізацію.

У столиці Баварії вже 55-й раз зібралися впливові політики, щоб обговорити питання безпеки. Україна була серед головних тем, і Петро Порошенко скористався нагодою, щоб наголосити: без участі нашої країни глобальна безпека в Європі є неможливою. Юлія Тимошенко оголосила про переговори з директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард про зниження ціни на газ, але у Фонді цю тему зустрічі не підтвердили. Павло Клімкін не став приховувати розчарування «диванною позицією» низки європейських політиків.

Фото: MSC / Kuhlmann
Фото: MSC / Kuhlmann

Хедлайнером Мюнхенської конференції стала Ангела Меркель, яка зуміла не лише закликати до відновлення світового порядку, але і піддати критиці Дональда Трампа у присутності Майка Пенса, заявила про необхідність підтримання контактів з РФ та зацікавленість у NordStream2 та збереження статусу країни-транзитера Україною. Бундесканцлерін рано відправляти на політичну пенсію, що минулого вік-енду стало очевидним. Еммануелю Макрону лишається лише шкодувати про відмову приїхати до столиці Баварії.

Майк Пенс виступив у ролі глашатая успіхів Дональда Трампа, що навряд чи могло сприйматися позитивно у центрі Європи, як і заклики до країн ЄС вийти з ядерної угоди з Іраном. Майк Помпео до Мюнхена не приїхав, проте взяв участь у конференції з проблематики Близького Сходу у Варшаві, якій передували його візити до Угорщини та Словаччини. У Вашингтоні показово звернули увагу на країни Вишеградської четвірки, у яких чимало суперечностей з Брюсселем. Дональд Трамп тим часом оголосив режим надзвичайної ситуації заради побудови стіни на кордоні з Мексикою, проте далеко не факт, що ця ініціатива буде доведена до кінця.

Росія, у свою чергу, намагається чи то наслідувати, чи мавпувати тактику США, звісно, у своєму розумінні. Василь Небендзя у Нью-Йорку намагався довести, що Мінські домовленості порушує виключно Україна, проте без жодного успіху. Владислав Сурков оспівав непохитність путінізму на сторінках «Независимой газеты». Сергій Лавров у Мюнхені нарікав на «натоцентричність» Заходу, намагаючись наголосити на суперечностях між ЄС та СШ. Микола Патрушев пророкував нестабільність під час виборів у Молдові та Україні, а особисто Путін затримав у Сочі Олександра Лукашенка, щоб той не полетів до Мюнхена. Росія та Білорусь не просунулися у процесі створення Союзної держави, тому реверанс Лукашенка став суто символічним. 

Євген Магда, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-