В Іспанії до 28 квітня перепоховають диктатора Франко

В Іспанії до 28 квітня перепоховають диктатора Франко

Укрінформ
Уряд Іспанії має намір перепоховати останки диктатора Франсіско Франко ще до дострокових парламентських виборів, які мають відбутися 28 квітня.

Про відповідну постанову ради міністрів про ексгумацію повідомила глава іспанського Мін'юсту Долорес Дельгадо, передає DW.

За її словами, родичам Франко надається можливість протягом 15 днів вирішити, де повинні бути перепоховані останки після їх вилучення з мавзолею Долини полеглих — меморіального комплексу жертв громадянської війни 1936-39 років, розташованого за 52 кілометри від Мадрида.

Онуки диктатора раніше заявили, що схвалять ексгумацію тільки за умови перепоховання останків у сімейному склепі — у крипті мадридського кафедрального собору Богородиці Альмудени. Однак міністр юстиції підкреслила, що цього уряд Іспанії не допустить, і якщо родичі не запропонують альтернативу, то влада сама вибере нове місце поховання Франко.

Собор, розташований поруч із королівським палацом у самому центрі столиці, є одним з найбільш відвідуваних місць міста, і влада побоюється, що перепоховання в Альмудені загрожує зростанням популярності особистості диктатора і "масовим паломництвом" до його нової могили, зокрема, серед правих екстремістів.

Читайте також: Прем'єр Іспанії оголосив дату позачергових виборів

У базиліці меморіального комплексу жертв громадянської війни 1936-39 років крім диктатора Франко покояться майже 35 тисяч осіб.

Генерал Франко прийшов до влади у 1939 році, піднявши заколот проти уряду "Народного фронту", створеного соціалістами, комуністами і лівими лібералами, перемігши його в трирічній громадянській війні й ліквідувавши Іспанську республіку. Франко, який встановив правий авторитарний режим і який поєднував посади глави держави, уряду і верховного головнокомандувача, носив титул "каудильйо" (ватажка) і керував країною до своєї смерті в 1975 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-