Відразу кілька союзників визнали порушення Росією ракетного договору – генсек НАТО

Відразу кілька союзників визнали порушення Росією ракетного договору – генсек НАТО

Укрінформ
Росія почала порушувати Договір про обмеження ракет малої і середньої дальності (ДРМСД) понад шість років тому, і з того часу союзники по НАТО послідовно закликали Росію повернутися до виконання Договору.

Підтримка союзниками рішення США призупинити участь у Договорі пояснюється порушенням Росією цієї угоди, яке, окрім США, самостійно визнали відразу кілька союзників по НАТО.

Про це у п’ятницю під час виступу на конференції з безпеки у Мюнхені заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Саме так Столтенберг відреагував на запитання депутата російської Держдуми Костянтина Косачева про те, чому НАТО, як відповідальна структура з безпеки, підтримує лише одну сторону у суперечках щодо виконання двостороннього договору про обмеження ракетної зброї.

Читайте також: Кораблі НАТО за кілька днів увійдуть у Чорне море на навчання - Столтенберг

«Відразу кілька країн Альянсу, окрім США, автономно прийшли до висновку, що Росія порушує Договір. Тож ми знову закликаємо Росію скористатися часом у 6 місяців, який залишився до виходу США з Договору, та повернутися до його виконання», - зазначив генеральний секретар НАТО.

Він нагадав, що США попередили Росію про порушення Договору понад шість років тому, ще за попередньої адміністрації. З того часу відбулося близько 35 зустрічей між НАТО і Росією, де піднімалося це питання. Остання така зустріч відбулася щойно в форматі Ради НАТО-Росія, під час якої НАТО знову закликало Росію повернутися до виконання ДРМСД.

Читайте також: Глава Міноборони Британії: Росія – основна загроза безпеці Європи

«Очевидно, угода не може виконуватися, якщо її дотримується лише одна із її сторін, така угода не може принести безпеку. Ми закликаємо Росію повернутися до виконання Договору, але зважаємо на нові реалії у світі без ДРМСД. Зараз зарано говорити, якою буде наша відповідь, але напевно можна говорити, що ця відповідь буде поміркованою, оборонною та об’єднаною», - наголосив Столтенберг.

Він ще раз заявив, що НАТО не має наміру розміщувати в Європі нові ядерні ракети наземного базування. Водночас, за його словами, в Європі вже з’явилися нові російські ракети, які здатні нести ядерне оснащення та можуть досягати європейських міст, таких як Мюнхен. НАТО буде вживати всіх необхідних заходів, щоб захистити європейців від цієї загрози.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-