У Варшаві стартує близькосхідна безпекова конференція

У Варшаві стартує близькосхідна безпекова конференція

Укрінформ
У середу ввечері у Варшаві розпочнеться дводенна міжнародна конференція з урегулювання ситуації на Близькому Сході, яку організували спільно Польща та США.

Участь у конференції візьмуть офіційні делегації близько 60-ти країн, більшість із яких очолюватимуть міністри та їх заступники, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Серед головних питань, які обговорюватимуться на конференції, будуть конфлікти на Близькому Сході, зокрема в Сирії та Ємені, а також арабо-ізраїльський конфлікт і проблеми тероризму та енергетичної безпеки. Крім того, сторони звернуть увагу на гуманітарні проблеми в регіоні, розповсюдження зброї масового ураження та гібридні загрози.

В середу увечері в Королівському Замку у Варшаві відбудеться офіційна церемонія вітання учасників близькосхідної конференції, серед яких буде і глава МЗС України Павло Клімкін. На цій зустрічі до гостей звернуться президент Польщі Анджей Дуда та віце-президент США Майк Пенс. Після цього на зустрічі виступлять представники арабських країн та Ізраїлю, які представлять власне бачення розвитку ситуації в цьому регіоні.

У четвер дискусія учасників конференції продовжиться на Національному стадіоні у Варшаві. Її відкриють глава МЗС Польщі Яцек Чапутович та держсекретар США Майк Помпео. Під час зустрічі делегації обговорять гуманітарну ситуацію в регіоні, зокрема питання біженців. Упродовж другого дня конференції планується також виступ радника президента США Джареда Кушнера. На завершення конференції зі спільною заявою виступлять глави дипломатії Польщі та США Чапутович і Помпео, які, зокрема, представлять результати зустрічі і план спільних дій на майбутнє.

Участь у конференції візьмуть, зокрема, прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу, глави МЗС багатьох країн ЄС та Близького Сходу.

Читайте також: Клімкін візьме участь у близькосхідній безпековій конференції у Варшаві

Зустріч у Варшаві бойкотує Іран, який вважає її спрямованою проти Тегерана. Польська влада запевняла, що конференція не матиме антиіранської спрямованості, але влада цієї країни не змінила своєї позиції. Запрошення взяти участь у конференції не прийняли також Палестинська Автономія, яка закликала інші арабські країни бойкотувати варшавську зустріч, а також Росія та Ліван. Натомість участь у конференції планує взяти делегація Катару – країни, яка вже два роки конфліктує зі своїми арабськими сусідами, зокрема Саудівською Аравією.

У зв’язку з проведенням конференції у Польщі вжито безпрецедентні заходи безпеки. Зокрема, з 10 по 16 лютого в Польщі введено прикордонну перевірку на внутрішніх кордонах ЄС із Німеччиною, Литвою, Чехією та Словаччиною. За інформацією Прикордонної служби РП, за цей час до Польщі на кордонах з іншими країнами ЄС не впущено 136 іноземців. У Варшаві введено підвищений стан готовності для усіх служб правопорядку. На вулицях польської столиці посилено патрулі поліції і закрито для руху і паркування автомобілів окремі ділянки вулиць, де проживають учасники конференції і де відбуватимуться зустрічі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-