Євросоюз запускає спільний оборонний проект за €590 мільйонів

Євросоюз запускає спільний оборонний проект за €590 мільйонів

Укрінформ
Вперше в історії об’єднаної Європи у фінансовій перспективі на 2017-2020 роки Євросоюз передбачив виділення 590 мільйонів євро на спільні проекти у сфері оборони.

Відповідне рішення ухвалили у вівторок під час засідання Єврокомісії у Страсбурзі. Повідомлення про це оприлюднено на сайті Єврокомісії.

«Вперше в європейській історії, ЄС заохочує оборонну співпрацю з бюджетним пакетом у 590 мільйонів євро (90 мільйонів для досліджень у 2017-2019 роках, і 500 мільйонів для розвитку обладнання та технологій в період 2019-2020 років)», - йдеться у повідомленні.

Відповідно до офіційної інформації, співпраця у галузі оборонних досліджень вже матеріалізується. Першою угодою в рамках ЄС за бюджетом 2017 року став проект "Океан 2020", який об’єднав партнерів з 15 країн ЄС для створення системи спостереження на морі, включаючи використання з цією метою безпілотних повітряних та підводних пристроїв, що інтегруватимуться в операції флоту.

Читайте також: Більдт назвав умови, за яких Україну позитивно сприйматимуть в ЄС

Протягом кількох наступних тижнів, після завершення процедури погодження з країнами-членами, Єврокомісія ухвалить першу в історії Робочу програму спільного фінансування промислових проектів у сфері оборони в рамках бюджету ЄС на 2019-2020 роки. Ця програма враховуватиме пропозиції за Європейською програмою розвитку оборонної промисловості та відповідатиме принципам Постійної структурованої співпраці (PESCO), Плану розвитку спроможностей (CDP) та співпраці між ЄС і НАТО.

«Європейське співробітництво у сфері оборони допоможе країнам-членам більш ефективно витрачати кошти платників податків, та мати більше віддачі від цих грошей. Оборонна співпраця сприяє розвитку потужної та інноваційної оборонної промисловості, зміцнює автономність ЄС та його технологічне лідерство в обороні. Оборонне співробітництво, яке було неможливо уявити собі ще кілька років тому, стає реальністю сьогодні», - зауважив з цього приводу віце-президент Єврокомісії з питань праці, зростання, інвестицій та конкуренції Юркі Катайнен (Jyrki Katainen).

У минулому році Єврокомісія запропонувала країнам ЄС створити повномасштабний Фонд європейської оборони на бюджетний період 2021-2027 років ємністю у 13 мільярдів євро, який буде призначений як для тематичних досліджень, так і для нарощування спроможностей у сфері європейської оборони. Ці пропозиції були вже схвалені Європейським Парламентом та Європейською Радою, і зараз проходять етап остаточної правової експертизи та погодження із країнами-членами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-