Токіо вимагає вибачень від Сеула за образу імператора

Токіо вимагає вибачень від Сеула за образу імператора

Укрінформ
Офіційний Токіо вимагає від Сеула відкликати слова південнокорейського політика, який хоче вибачень від японського імператора за використання корейських жінок у часи японської окупації

Про це повідомляє Reuters.

"Японія подала скаргу на офіційний Сеул та вимагає вибачення після того, як південнокорейський депутат заявив, що японський імператор повинен вибачитися перед корейцями щодо долі "жінок-куртизанок", яких примушували працювати у військових борделях", - йдеться у повідомленні.

Відносини між Японією та Південною Кореєю, союзниками США, зіпсувалися через посилення конфлікту щодо болючих питань історії. Це включає в себе японську окупацію Корейського півострова 1910-1945 років та використання корейських "жінок-куртизанок", яких змушували працювати у борделях.

Голова Національної асамблеї Південної Кореї Мун Хі-Санг сказав в інтерв'ю Bloomberg минулого тижня, що японський імператор Акіхіто, "як син головного винуватця воєнних злочинів", має вибачитися перед жінками, які були змушені працювати у японських військових борделях, перш ніж він піде у відставку наприкінці квітня.

"Це було б ознакою того, що Токіо хоче завершити тривалу суперечку”, - сказав спікер.

Головний секретар Кабінету міністрів Японії Йошіхіде Суга заявив на прес-конференції у Токіо, що коментарі Муна "надзвичайно прикрі".

"Ми рішуче протестуємо, оскільки його зауваження абсолютно не мають сенсу та є надзвичайно сумнівними", - сказав Суга.

Читайте також: Південна Корея ризикує зруйнувати зв'язки з Японією — Шіндзо Абе

"Водночас, ми вимагаємо вибачень та відкликання його слів", - додав урядовець.

Як відомо, питання щодо "жінок для втіхи" давно вносить напругу у відносини між Південною Кореєю та Японією. У 2015 році країни досягли угоди, згідно з якою Японія погодилися виплатити 8,3 млн дол. у фонд для постраждалих. Хоча багато хто у Кореї вважав, що вибачень недостатньо.

Активісти у Південній Кореї вважають, що йдеться про 200 тисяч жінок, яких змушували до проституції під час війни. Вважається, що більшість із них були кореянками, однак також були жінки з Китаю, Індонезії, Філіппін і Тайвані, повідомляє BBC Україна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-