Літак

Літак "кухаря Путіна" часто буває у Сирії та Африці - ЗМІ

Укрінформ
Літак M-VITO, ймовірно, належить бізнесменові Євгену Пригожину, якого називають «кухарем Путіна», протягом останніх двох років регулярно літає в Африку і на Близький Схід.

Про це повідомляє «Новая газета».

Літак M-VITO найчастіше літає між Москвою і Петербургом. На другому місці за кількістю візитів - Бейрут (48 разів за два роки). Передбачається, що це було лише проміжною зупинкою перед продовженням польоту в Сирію або Африку. Борт фіксували в небі над Сирією (21 разів), Єгиптом (27 разів) і Лівією (покриття системи відстеження в інших країнах немає). За даними кенійських ЗМІ, він також бував в Судані і Чаді.

Видання використовувало в розслідуванні дані сервісів FlightAware і ADS-B Exchange, що відстежують літаки з допомогою наземних приймачів і через супутникові канали. Були проаналізовані польоти літака з реєстраційним номером M-VITO (співробітники Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального знайшли фотографії з нього в інстаграмі дочки Пригожина Поліни в 2016 році).

Підтвердити, чи був Пригожин на борту під час всіх цих перельотів, не вдалося. Джерело, що має доступ до даних реєстрації, підтвердив лише один переліт бізнесмена в столицю Судану Хартум в супроводі двох ймовірних бійців ПВК «Вагнер». Видання пов'язує можливі часті візити Пригожина в Африку з його інтересами в регіоні (військове співробітництво і видобуток корисних копалин), на які раніше вказували інші ЗМІ.

Нагадаємо, в грудні 2016 року за сприянням Міністерства енергетики Росії компанія «Євро Поліс», яку пов'язують з Пригожиним, уклала з сирійським урядом меморандум строком на п'ять років про охорону нафтогазових родовищ країни від бойовиків.

Інтереси Росії в Африці, за даними розслідування Bloomberg, зачіпають десять африканських країн: Центральноафриканська республіка (ЦАР), Лівія, Судан, Ангола, Мадагаскар, Гвінея, Мозамбік, Зімбабве, Гвінея-Бісау та Демократична Республіка Конго.

У грудні 2017 років Москва отримала від ООН дозвіл відправляти зброю та інструкторів в ЦАР, незважаючи на введене з 2013 року ембарго. У свою чергу, компанії Lobaye Invest і «М Інвест», які теж пов'язують з Пригожиним, отримали дозвіл на видобуток золота та алмазів в ЦАР і Судані. Сам Пригожин зв'язок з ЦАР заперечує, хоча влітку 2018 року його помітили на зустрічі з лідерами збройних угруповань в цій країні.

Читайте також: СБУ оприлюднила матеріали про присутність “ПВК Вагнера” у Сирії та Судані

Бізнесмена Євгена Пригожина називають «кухарем Путіна». Його компанії обслуговують банкети в Кремлі і організовують харчування в держустановах. Він знаходиться в списку санкцій США через втручання в президентські вибори в 2016 році. Його структури пов'язують з приватною військовою компанією «Вагнера» і «Агентством інтернет-досліджень».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-