Польща збирається визнати Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели

Польща збирається визнати Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели

Укрінформ
Міністр закордонних справ Польщі заявив, що Варшава спільно з іншими державами ЄС має намір визнати Хуана Гуайдо тимчасовим лідером Венесуели.

Про це він сказав під час телефонної розмови з очільником МЗС Чилі Роберто Ампуеро Еспінозою, повідомляє Польське радіо.

“Голова МЗС Польщі сказав, що Варшава спільно з іншими державами ЄС має намір визнати Хуана Гуайдо тимчасовим лідером Венесуели”, - йдеться у повідомленні.

Очільник польської дипломатії зазначив, що таке рішення було прийнято у результаті відмови Ніколаса Мадуро від проведення дострокових президентських виборів.

За словами Чапутовича, Гуайдо відповідатиме за організацію вільних, справедливих і демократичних виборів.

Міністр закордонних справ Чилі, у свою чергу, підкреслив, що у венесуельців є право самим визначати своє майбутнє. Він також висловив переконання, що Ніколас Мадуро не підходить для організації виборів або ведення переговорів з опозицією. Еспіноза зазначив, що у зв’язку із нинішньою ситуацією у Венесуелі країни Латинської Америки виступають за визнання лідера опозиції та голови парламенту Хуана Гуайдо тимчасовим президентом.

Зазначається, що розмова дипломатів відбулася з ініціативи чилійської сторони. Чилі належить до так званої Групи Ліми - наднаціональної організації, створеної у 2017 році Канадою і 13 латиноамериканськими країнами для розв'язання політичної кризи в Венесуелі.

Як повідомлялося, 23 січня у Венесуелі розпочалися масові протести проти президента Мадуро. Голова Національної асамблеї Венесуели Гуайдо на тлі конституційної та економічної кризи оголосив себе тимчасовим президентом країни і прийняв присягу. Гуайдо заявив, що Мадуро, який в травні оголосив про свою перемогу на президентських виборах, не здатен виконувати обов'язки глави держави, і пообіцяв провести в країні дострокові вибори.

Наприкінці минулого тижня Євросоюз закликав Венесуелу до термінового проведення вільних, прозорих та легітимних президентських виборів відповідно до міжнародних демократичних стандартів та конституційного порядку у Венесуелі. Зазначалося, що у разі відсутності оголошення про організацію нових виборів із необхідними гарантіями ЄС здійснить подальші дії, включаючи визнання керівництва країни відповідно до статті 233 Конституції Венесуели.

Читайте також: Трюдо поговорив із лідером венесуельської опозиції Гуайдо

3 лютого закінчився термін ультиматуму, який висунули 7 європейських країн (Німеччина, Франція, Іспанія, Португалія, Велика Британія, Нідерланди та Бельгія) президентові Венесуели Ніколасу Мадуро з вимогою оголосити нові президентські вибори, інакше легітимним президентом буде визнаний Хуан Гуайдо. США та низка інших країн вже визнали Гуйдо тимчасово виконуючим обов’язки президента Венесуели.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-