Естонія має вимагати від Росії виплат за радянську окупацію - міністр

Естонія має вимагати від Росії виплат за радянську окупацію - міністр

Укрінформ
Міністр юстиції Естонії Урмас Рейнсалу вважає, що Естонія має офіційно вимагати від Росії відшкодування збитків за радянську окупацію.

Про це він повідомив в статті у газеті Eesti Päevaleht, присвяченій 99-річчя Тартуського миру Естонії з Радянською Росією.

"Ті, хто сьогодні виголошують святкові промови про важливість Тартуського миру, не повинні забувати, що правова наступність не може бути вибірковою. Радянський Союз окупував Естонію, порушивши саме Тартуський мир. Його наступник Росія має це визнати, і за фактом вона, виходячи з міжнародного права, зобов'язана відшкодувати завдані ним збитки", - вважає Рейнсалу.

Він нагадав, що для Естонії мирний договір, "по суті, закінчився перемогою", оскільки друга стаття мирного договору, згідно з якою "Росія назавжди відмовлялася від своїх привілеїв щодо Естонії, чинна й зараз". "Досі конституційно діє визначена в Тартуському мирному договорі лінія державного кордону, до укладення між країнами інших домовленостей. У той же час, нещодавно було озвучено питання, що викликають занепокоєння з приводу правової наступності у зв'язку з Тартуським мирним договором", - зазначив естонський міністр.

Він вважає, що важливий принцип у зв'язку з визначеними в договорі кордонами. Так він навів приклад, що з 2005 року Росія почала писати в паспортах людей, які народилися в районах, що в 1920-1940 роках належали Естонії, а зараз Росії, що вони народилися саме в Росії. "В юридичному плані правовий статус людини не змінюється в будь-якому разі. Але в конституційному плані є принципова різниця. Єдине можливе рішення - повернутися до попереднього тлумачення. В іншому випадку ми відречемося від самих себе й необгрунтовано скривдимо багатьох людей", - зазначає глава Міністерства юстиції Естонії.

Також Рейнсалу порушив питання про права нащадків оптантів. "Право на оптацію випливало з мирного договору. Однак, питання абхазьких естонців досі не вирішено", - заявив Рейнсалу, закликаючи до «здорового тлумачення» Тартуського мирного договору.

За його словами, Естонії сьогодні слід ще раз підтвердити, що в її зовнішньополітичних інтересах - керуватися під час розгляду питання про кордони діючою другою статтею Тартуського миру і дією правової наступності. "Пам'ятаючи про деякі практичні проблеми, що виникли, ми маємо офіційно заявити про це Росії, світовій громадськості і самим собі", - резюмував міністр юстиції Естонії.

Читайте також: Росія намагатиметься пробити наземний коридор до Криму - німецький експерт

Тартуський мирний договір було укладено Радянською Росією і Естонією 2 лютого 1920 року в Тарту. Згідно з договором Радянська Росія відмовилася від будь-яких прав на Естонію і визнала де-юре Естонську Республіку. Перший міжнародний мирний договір, укладений Радянською Росією в ході Громадянської війни.

Після захоплення Естонії Радянський Союз пересунув кордони, передавши частину території, визнаної раніше естонською РРФСР.

З кінця XIX століття в Абхазії проживає певна кількість естонців-переселенців. Уряд Естонської республіки відстоює їхнє право на громадянство.

Фото: Jaanus Lensment

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-