НАТО не розміщуватиме ядерні ракети в Європі -  Столтенберг

НАТО не розміщуватиме ядерні ракети в Європі - Столтенберг

Укрінформ
Така реакція Північноатлантичного альянсу на дії Москви не передбачена, НАТО має інші варіанти відповіді на ситуацію, що склалась довкола договору про роззброєння.

Про це генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг заявив у інтерв'ю західним ЗМІ у п'ятницю, 1 лютого, повідомляє DW.

"Нам не потрібно наслідувати те, що робить Росія", - наголосив він у розмові з агенцією Reuters. Пізніше в інтерв'ю другому каналу німецького телебачення ZDF Cтолтенберг уточнив, що такої реакції на російські ракети 9М729, як розташування Альянсом ракет у Європі, не передбачено. За словами генсека Альянсу, у НАТО є багато інших варіантів адекватного реагування.

Столтенберг розповів, що дислокацію російських ракет "складно визначити, вони мобільні, можуть досягнути європейських міст, їх можна оснастити ядерними боєголовками". Генсек НАТО також підтвердив, що члени Альянсу мають спільну позицію - саме Росія порушує Договір про ліквідацію ракет середньої та меншої дальності (ДРСМД). При цьому він наголосив, що в НАТО готові "продовжити переговори з Москвою із цього питання". Столтенберг додав, що для порятунку ДРСМД є ще шість місяців.

Читайте також: Міністр закордонних справ Бельгії застеріг від нової гонки ядерних озброєнь

Як повідомлялося раніше, держсекретар США Майк Помпео оголосив про призупинення участі США у ДРСМД, оскільки 2 лютого сплив термін ультиматуму, який США висунули Росії 4 грудня 2018 року. Сполучені Штати пообіцяли вийти з ДРСМД, якщо Росія не повернеться до виконання своїх зобов'язань за договором протягом 60 днів.

У Вашингтоні вважають, що РФ порушила ДРСМД створенням ракети 9М729. Москва це заперечує. Однак, за словами Столбенберга, дані розвідок низки країн, отримані протягом багатьох років, підтверджують порушення з боку Москви. За даними американської сторони, ракета здатна пролетіти понад 500 кілометрів, що суперечить ДРСМД.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-