Засуджений за корупцію екс-прем'єр Молдови поскаржився Генсеку Ради Європи

Засуджений за корупцію екс-прем'єр Молдови поскаржився Генсеку Ради Європи

Укрінформ
Колишній прем'єр-міністр Молдови Влад Філат, засуджений до 9-ти років позбавлення волі за корупцію, направив лист Генеральному секретарю Ради Європи Турбйорну Ягланду, в якому повідомляє про численні порушення при розгляді його кримінальної справи.

Про це поінформував адвокат екс-прем'єра Віктор Мунтяну, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в РМ.

«Вперше з моменту свого затримання Влад Філат поінформував Генсека Ради Європи про порушення Європейської конвенції з прав людини, допущені в ході судового розгляду. Зокрема, мова йде про неправомірне позбавлення його депутатського імунітету без рішення Верховного суду країни, а також про те, що судові засідання проводилися не публічно, а в закритому режимі», - зазначив Мунтяну.

За словами адвоката, кримінальна справа була політичною, а нову кримінальну справу, відкриту проти екс-прем'єра, використовують в контексті виборчої кампанії з виборів до парламенту, що проводиться в країні.

У своїй відповіді Ягланд запевнив, що «взяв до відома інформацію, висловивши занепокоєння ситуацією в сфері правосуддя в Республіці Молдова. Генсек Ради Європи наголосив, що він постійно відстежує події в Республіці Молдова, пов'язані з порушенням прав людини, демократичних норм і верховенства права».

Кількома тижнями раніше екс-прем'єр направив і два позови до Європейського суду з прав людини. За даними ЄСПЛ, позови розглядатимуться в пріоритетному порядку.

Читайте також: У Молдові до шкіл не пустили близько п'яти тисяч дітей без щеплення проти кору

Колишнього прем'єр-міністра Молдови Влада Філата було затримано восени 2015 року з обвинуваченням у корупції і отриманні вигоди з впливу. Його було засуджено до 9-ти років позбавлення волі і нині він відбуває покарання в одній з пенітенціарних установ на півночі країни.

Антикорупційна прокуратура Молдови направила до суду ще одну кримінальну справу стосовно екс-прем'єра, в якій його обвинувачують в причетності до відмивання грошей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-