Афганістан: США і таліби домовилися про загальні принципи мирної угоди

Афганістан: США і таліби домовилися про загальні принципи мирної угоди

Укрінформ
Представникам Сполучених Штатів та екстремістського угруповання "Талібан" вдалося в загальних рисах окреслити рамки майбутніх мирних домовленостей щодо Афганістану.

Про це заявив спецпредставник США по Афганістану Залмай Халілзад в інтерв'ю газеті The New York Times.

"У нас є проект загальних принципів, які необхідно доповнити, перш ніж вони стануть угодою... "Талібан" зобов'язався, як ми і прагнули, піти на необхідні кроки, щоб запобігти перетворенню Афганістану в платформу для міжнародних терористичних груп", - сказав Халілзада в Кабулі.

Як зазначається, в рамках домовленості було окреслено умови виведення військ США з Афганістану у відповідь на припинення вогню та проведення переговорів "Талібану" з урядом країни.

Високопоставлений представник уряду США на умовах анонімності повідомив виданню, що делегація талібів попросила американську сторону дати їй більше часу для обговорення з керівництвом "Талібану" пропозицію Вашингтона щодо проведення переговорів з урядом Афганістану.

Президент Афганістану Ашаф Гані після проведення зустрічі з Халілзадом виступив перед пресою. У виступі він застеріг від поспіху при розробці мирної угоди, наголосивши, що попередні домовленості закінчувались кровопролиттями. Він, серед іншого, навів приклад неконтрольованої ситуації, що склалась після виведення радянських військ з Афганістану наприкінці 1980-х.

Читайте також: Представник США побачив прогрес на переговорах із талібами

Як відомо, США намагаються влаштувати домовленість, що привела б до закінчення 17-річної війни між талібами й урядом Афганістану. Переговори йдуть важко, таліби відмовляються від прямих контактів із представниками уряду і мають США за посередника.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-