Представник США побачив прогрес на переговорах із талібами

Представник США побачив прогрес на переговорах із талібами

Укрінформ
Спеціальний представник Сполучених Штатів із питань миру в Афганістані Залмай Халілзад заявляє, що зміг досягти прогресу в шестиденних переговорах із представниками екстремістського угруповання «Талібан» у Катарі.

Про це передає "Радіо Свобода".

За словами Халілзада, досягти фінальних домовленостей наразі не вдалося, проте перемови невдовзі продовжаться.

Він також повідомляє, що летить назад до Афганістану, щоб обговорити результати зустрічі.

«Зустрічі (із «Талібаном» – ред.) були більш продуктивними, ніж у минулому. Ми досягли значного прогресу щодо найбільш важливих питань», – написав спецпредставник.

Він також додав, що остаточні домовленості мають передбачати діалог між талібами та владою Афганістану, а також всеосяжне припинення вогню.

Читайте також: ЄС включив Саудівську Аравію у "чорний список" фінансування тероризму - ЗМІ

Речник «Талібану» Забінулла Муджагід, зі свого боку, заявив, що, хоча на зустрічах дійсно був помітний поступ, повідомлення про припинення вогню і переговори в Кабулі «неправдиві».

За його словами, перемови про ті питання, які вирішити не вдалося, продовжаться найближчим часом.​ Речник екстремістського угруповання також додав, що, доки з Афганістану не буде виведений міжнародний військовий контингент, переговори з інших питань будуть заблоковані.

Халілзад зустрічався з талібами принаймні чотири рази, проте про припинення їхніх нападів у Афганістані наразі не йдеться.

Читайте також: В Афганістані таліби напали на військову базу, 126 загиблих

Нагадаємо: США намагаються влаштувати домовленість, що привела б до закінчення 17-річної війни між талібами і урядом Афганістану. Переговори йдуть важко, таліби відмовляються від прямих контактів із представниками уряду і мають США за посередника.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-