ЄС і Єврокомісія вітають рішення Греції щодо перейменування Північної Македонії

ЄС і Єврокомісія вітають рішення Греції щодо перейменування Північної Македонії

Укрінформ
Юнкер, Могерині та Ган виступили у п’ятницю зі спільною заявою, в якій привітали рішення парламенту Греції з ухвалення «Угоди Преспа», якою підтверджується нова назва — Республіка Північна Македонія.

Назва угоди походить від назви озера на кордоні між Грецією, Північною Македонією та Албанією, на берегах якого була підписана ця угода, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Від початку Європейський Союз рішуче підтримував історичну угоду, підписану прем’єр-міністрами Ципрасом і Заєвим за підсумками переговорів під егідою ООН. Цей крок вимагав політичної мужності, лідерства та відповідальності від усіх сторін з тим, щоб вирішити одну з найтриваліших суперечок в цьому регіоні. Обидві країни дали приклад возз’єднання для всієї Європи та відкрили європейську перспективу для цього регіону», - йдеться у спільному документі.

Читайте також: Греція ратифікувала угоду про перейменування Македонії

Як повідомлялося, 11 січня парламент Македонії підтримав перейменування країни на Республіку Північна Македонія.

Відповідну угоду з Грецією було підписано у червні 2018 року. Ця домовленість між країнами була однією з головних умов для початку переговорів щодо вступу Македонії до ЄС і НАТО.

У п'ятницю, 25 січня, парламент Греції проголосував за ратифікацію угоди, згідно з якою Македонія перейменується на Республіку Північна Македонія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-