Чехія звинуватила у тероризмі двох найманців окупантів, які воювали на Донбасі

Чехія звинуватила у тероризмі двох найманців окупантів, які воювали на Донбасі

Укрінформ
Чеська прокуратура обвинувачує у тероризмі принаймні двох чеських найманців, які воювали проти України на Донбасі.

Цю інформацію, яку опублікували чеські медіа, підтвердили на прохання Радіо Свобода у головній прокуратурі Праги.

За даними чеських ЗМІ, одному чеському громадянинові було висунуто обвинувачення у тероризмі за участь у бойових діях на Донбасі ще у лютому минулого року. У разі засудження йому загрожує від 5 до 15 років ув’язнення. Проте він досі перебуває на волі, бо, за словами представника прокуратури, "високий строк покарання не є підставою для тримання людини під вартою". Щодо іншого обвинувачуваного прокуратура підтвердила, що розслідування також ще триває.

Чеські медіа повідомляють, що 22-річний житель провінційного чеського містечка потрапив на Донбас з території Росії влітку 2015 року і, пробувши там майже рік, повернувся звідти у травні 2016-го. Зокрема, видання Denik N повідомило, що з війни повернувся наймолодший чех, якого обвинувачують у тероризмі.

"Можу підтвердити, що в лютому 2018 року чеський громадянин був обвинувачений у скоєнні злочину, визнаному законом як терористичний акт за статтею 311 відповідно до § 313 Кримінального кодексу за активну збройну діяльність в рамках незаконної сепаратистської структури, що називає себе "Донецькою народною республікою" (метою якої є порушення основної політичної та економічної структури суверенної та незалежної України шляхом контролю над її територією) проти збройних сил та сил безпеки України", – пояснив заступник головного прокурора Праги Адам Башни в листі до Радіо Свобода.

Представник прокуратури додав, що "дії осіб, які воюють на боці "повстанських загонів" проти легальної, легітимної та міжнародно визнаної влади України, потрібно кваліфікувати як злочин, згідно з наведеною правничою кваліфікацією".

Посилаючись на законодавчі норми Чехії, які забороняють надавати ЗМІ інформацію, що дає змогу ідентифікувати особу, проти якої порушується кримінальна справа, Башни відмовився підтвердити ім’я обвинувачуваного. Але чеське видання Denik N повідомило, що йому відоме повне ім’я обвинуваченого - Павел К.

Редакція звернулася до самого обвинуваченого і попросила його прокоментувати цю справу. У відповідь отримала листа такого змісту: "Цю справу розслідують криміналісти з Національного центру боротьби проти організованій злочинності, секція тероризму та екстремізму. Я в цій справі нічого не буду повідомляти".

Кореспонденти редакції відвідали родину чеха, обвинуваченого у тероризмі, поговорили з його прийомною матір’ю, яка живе в малому провінційному містечку в центрі Чехії. Вона розповіла про те, як Павла К. усиновили у віці 3,5 років, про його складні стосунки з прийомними батьками, про захоплення зброєю в підлітковому віці, про бажання іти воювати в Ірак ще у 15 років. Та замість Іраку хлопець невдовзі поїхав на Донбас.

Як зазначає видання, свою подорож на Донбас Павел К. ілюстрував фотографіями в уніформі зі зброєю в соцмережі "ВКонтакте". Та вже невдовзі він писав додому листи, в яких скаржився, що в реальності ця війна виявилася не такою, як він собі уявляв. І молодому чоловікові перестало подобатися марширувати під «гімн» угруповання "ДНР", як він хвалився перед тим на своїх фотографіях.

"Мамо, тут вбивають дітей, я хочу назад", – цитує видання його дописи за словами його прийомної матері. Вона спочатку охоче поспілкувалася з журналістами, але потім припинила відповідати на дзвінки. Сусіди відгукувалися про нього як про хлопця, якого вони б ніколи не уявили зі зброєю поруч із російськими найманцями. Кажуть, що був самітником, мав борги, переїжджав з місця на місце. Чим займався молодий чоловік перед від’їздом на Донбас, також встановити не вдалося.

Читайте також: Українські військові знищили двох окупантів, причетних до обстрілу авто ЗСУ

За оцінками дослідника з Інституту вивчення політики і суспільства Романа Маци, який перший вийшов на слід обвинувачуваного через його акаунти в соцмережах, є три типи людей, які вибиралися з Чехії повоювати з українцями на Донбасі. Перший – професійні найманці, переважно з колишніх чехословацьких спецслужб, поліції, а також люди, які воювали вже у лавах НАТО, але були травматизовані своїм досвідом у "гарячих точках". Другий – різні політичні екстремісти, праві та ліві, та люди з кримінальним минулим, які втікають від кримінального переслідування вдома, і третій – ідеалісти, з соціально проблематичного середовища, яких радикалізує російська пропаганда.

"Для Росії набагато дешевше набрати так званих добровольців, яким вони розповідають різні божевільні історії про те, як «бандерівці живцем пожирають дітей», ніж платити професійним найманцям", – пояснив Маца.

За його оцінками, чехів, які пішли воювати на Донбас проти України, було кілька десятків. Нині розслідування ведеться проти близько 10 колишніх найманців на Донбасі, які повернулися додому. Проте, за словами Маци, жодного чеха ще не засудили за обвинуваченням у тероризмі.

Аналітик також звернув увагу, що Павлу К. обвинувачення було висунуто ще майже рік тому, але, незважаючи на те, що йдеться про важкий злочин, що може тягнути від 5 до 15 років ув’язнення, а у випадку, якщо буде доведено, що йдеться про терористичне угрупування, то і всі 20 років, його не взяли під варту. За даними аналітика, Павел К. є на свободі, працює в одній з охоронних компаній, і суд нібито врахував те, що він виховує малу дитину разом зі своєю партнеркою.

Водночас Маца зазначив, що багато нині залежить від української сторони, від того, наскільки переконливі докази вона може надати щодо діяльності таких "іноземних легіонерів". Бо у випадку браку таких доказів, єдине, що можна буде пред’явити людям, яким інкримінують тероризм, будуть їхні фото у соціальних мережах та максимум – нелегальний перетин кордону.

За словами посла України в Чехії Євгена Перебийноса, співпраця між українськими та чеськими правоохоронцями ведеться, і він, як посол, ці справи також відстежує. Дипломат додав, що Чехія є однією з небагатьох країн, які ведуть слідство і намагаються притягнути своїх громадян до відповідальності за їхню участь у війні проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-