Євросоюз посилив захист інформаторів у резонансних справах

Євросоюз посилив захист інформаторів у резонансних справах

Укрінформ
Рада ЄС ухвалила рішення щодо підвищення захисту активних громадян, які викривають важливу та соціально значущу інформацію.

Про це повідомляється на сайті Європейської ради.

«Євросоюз здійснює кроки для гарантування захисту високого рівня для людей, які викривають важливу інформацію у широкому спектрі секторів. Рада ЄС (на рівні послів) ухвалила сьогодні позицію щодо розробки директиви із їхнього захисту. Тож Рада ЄС готова розпочати переговори з Європарламентом з метою погодження документа до кінця парламентського терміну», - йдеться у повідомленні.

Нові правила передбачатимуть створення безпечних каналів інформування як в організаціях – приватних або адміністративних, які налічують більше 50 працівників. Також нове законодавство гарантує інформаторам високий рівень правового захисту від переслідувань та зобов’язує національні правоохоронні органи країн ЄС адекватно інформувати широку громадськість щодо того, як поводитися з такими людьми.

Читайте також: У Росії розслідують викрадення правозахисника Amnesty

У роз’ясненні конкретних положень документа йдеться, що інформатори, які мають суспільно важливу інформацію, мають від початку використати інформаційні канали в межах власної організації та спробувати вирішити проблему на місці, перед тим як звертатися до зовнішніх інституцій. Разом з цим викривачі можуть звертатися до таких зовнішніх органів або навіть доводити інформацію до широкої громадськості у окремих випадках, наприклад, якщо інформація містить елементи небезпеки для громадських інтересів або громадян.

Пропозиції до нового законодавства також визначають для установ і організацій терміни реагування на сигнали від викривачів. Вони мають відповісти або здійснити відповідні заходи не пізніш ніж за три місяці після отримання такого сигналу, з можливістю продовження цього терміну до 6 місяців в окремих та особливо складних випадках.

Згадана система захисту викривачів буде застосовуватися у широкому спектрі установ і організацій, які мають справу з такими сферами, як державні закупівлі, фінансові послуги, запобігання відмиванню грошей, система охорони здоров’я та інші сфери.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-