Росія не схотіла повертатися до виконання ракетного договору - Столтенберг

Росія не схотіла повертатися до виконання ракетного договору - Столтенберг

Укрінформ
На засіданні Ради НАТО-Росія у п’ятницю в Брюсселі російська сторона не висловила намір повернутися до виконання Договору про ліквідацію ракет малої та середньої дальності (ДРМСД).

Про це під час прес-конференції за підсумками Ради НАТО-Росія заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Усі члени Ради НАТО-Росія погодилися з тим, що ДРМСД є важливою угодою для безпеки в усьому євроатлантичному просторі. Але цей договір зараз під загрозою. На жаль, ми не побачили жодних ознак для прориву. Міністри закордонних справ НАТО провели зустріч, присвячену цьому питанню у грудні. Всі союзники погодилися, що російська ракетна система SSC 8 порушує умови цього договору. Сьогодні союзники знову закликали Росію повернутися до повного та такого, що піддається перевіркам, дотримання договору", - сказав Столтенберг.

Водночас він зауважив, що Росія не виявила жодного бажання змінити свою позицію, і саме на цій країні зараз лежить відповідальність за збереження ДРМСД.

"Росія порушує цей договір шляхом розвитку та застосування нових ракет. Ці нові ракети важко виявляти, вони мобільні, вони здатні нести ядерну зброю, вони можуть досягати європейські міста, і вони скорочують час попередження про ракетний напад. І, зрозуміло, вони роблять більш ймовірним потенційне використання ядерної зброї у конфлікті. Тож ми мусимо сприймати ці ракети дуже серйозно", - наголосив керівник НАТО.

Він нагадав, що адміністрації у США, які є стороною договору, протягом кількох років заявляли про його порушення Росією та вимагали від неї дотримуватися домовленостей. У грудні минулого року США заявили, що якщо Росія не повернеться до виконання договору, то Штати можуть розпочати процес виходу з договору після 2 лютого поточного року.

"У Росії все ще буде можливість врятувати ДРМСД. Тому що після 2 лютого США розпочнуть процес, який триватиме 6 місяців. Але ми визнаємо, що договір у небезпеці, і звернулися до наших військових командувань з пропозицією оцінити ситуацію, яка з’явиться без ДРМСД, на випадок, якщо Росія продовжить розгортати ці ракети. Я зараз не буду спекулювати на тему, яким може бути результат такого аналізу. З одного боку, ми хотіли б, щоб Росія повернулася до виконання договору. А з іншого – це дуже серйозне питання, яке потребує нових ініціатив у сфері контролю над озброєнням", - зауважив Столтенберг.

Читайте також: Штати хочуть провести у Пекіні "ракетні" переговори з РФ

Він заперечив звинувачення з боку Росії в тому, що США і НАТО порушують договір, створюючи систему протиракетної оборони. За його словами, системи перехоплення балістичних ракет, які використовуються в системі протиракетної оборони НАТО, не є порушенням цього договору, адже вони мають суто оборонне призначення й конструктивно не можуть нести не лише ядерну, але й будь-яку вибухову боєголовку. Тож спроби Росії звинуватити США і НАТО у порушенні договору під цим приводом безпідставні, заявив генсек НАТО.

"Росія продовжує порушувати цю тему, щоб відволікти увагу від реальної проблеми – і це нові російські ракети. В Європі немає нових американських ракет, але в Європі з’явилися нові російські ракети. Це саме та проблема, яка зараз підриває ДРМСД", - наголосив генеральний секретар Альянсу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-