Міжнародна спільнота вимагає від Росії припинити переслідування геїв у Чечні

Міжнародна спільнота вимагає від Росії припинити переслідування геїв у Чечні

Укрінформ
30 держав світу звернулися до Росії із закликом негайно припинити порушення прав представників сексуальних меншин у Чечні.

Про це йдеться у заяві Коаліції про рівність прав, яку поширило у четвер МЗС Канади.

“Ми знову закликаємо російську владу вжити швидкі кроки у відповідь на нову хвилю порушень прав людини представників ЛГБТ-спільноти у Чечні. Усі, хто були затриманий через свою сексуальну орієнтацію або гендерну ідентичність і хто досі перебуває за ґратами, повинні бути негайно звільнені”, - стверджується у документі, підписантами якого є 30 держав з різних частин світу.

Читайте також: Звіт ОБСЄ підтвердив позасудові страти та тортури у Чечні

Росію також закликали провести “неупереджене, швидке та повне розслідування можливих переслідувань, арештів та тортур представників ЛГБТ-спільноти”.

“Організатори та виконавці цих дій повинні понести відповідальність”, - наголошується у заяві.

Окрім цього підписанти пообіцяли й надалі тиснути на Росію з метою повного дотримання нею міжнародних зобов’язань у сфері прав людини.

“Ми продовжуватимемо вимагати, аби уряд Росії ставився до ЛГБТ осіб у Чечні як до рівнозначних членів суспільства й гарантував, що вони можуть користуватися захистом закону, відповідно до російських конституційних гарантій та міжнародних зобов’язань у сфері прав людини”, - підсумували члени групи.

Читайте також: В ОБСЄ закликали Росію розслідувати порушення прав людини у Чечні

Зазначимо, що під заявою стоять підписи представників Албанії, Аргентини, Австралії, Австрії, Бельгії, Канади, Кабо Верде, Чилі, Коста-Рики, Чехії, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Ісландії, Литви, Люксембурга, Мальти, Чорногорії, Нідерландів, Нової Зеландії, Норвегії, Словенії, Іспанії, Швеції, України, Об’єднаного королівства, США й Уругваю.

Нагадаємо: у грудні за ініціативи Канади й 15 інших держав в ОБСЄ було підготовлено звіт про ситуацію із правами людини у Чечні. Серед іншого у ньому йдеться про позасудові страти, насильницьке зникнення, незаконні арешти, напади та тортури стосовно громадян, включаючи представників ЛГБТ-спільноти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-