В ООН відбувся перший Міжнародний день освіти

В ООН відбувся перший Міжнародний день освіти

Укрінформ
У четвер, 24 січня, в Організації Об’єднаних Націй відбувся Перший міжнародний день освіти.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Освіта - це найпотужніший інструмент для зміни світу. Вона дає дітям сходи, якими вони можуть вибратися зі злиднів, та шлях до перспективного майбутнього”, - наголосили в ООН.

У ЮНЕСКО, яка займається організацією Першого міжнародного дня освіти, наголосили на неприпустимості порушення права на освіту мільйонів дітей і підлітків у світі.

“Нині 262 мільйони дітей та підлітків досі не ходять до школи. 617 мільйонів дітей та підлітків не вміють читати і не знають основ ліку; менше 40% дівчат в Африці на південь від Сахари завершують початкову школу і близько 40 мільйонів дітей і підлітків серед біженців не мають доступу до школи”, - повідомили у ЮНЕСКО, яка є організатором Дня освіти.

Читайте також: Україна та Китай обговорили співпрацю у рамках ЮНЕСКО

У рамках заходу відбулося дві панельні дискусії за участі ключових осіб міжнародних організацій освіти, молодих активістів, лідерів неурядових організацій з усього світу. Президент Інституту міжнародної освіти Аллан Гудман звернув увагу на проблему студентів - переміщених осіб.

“Минулого року у нас було 25 тисяч студентів з числа переміщених осіб, які шукали можливості продовжити наукову роботу в університетах. Мене вразило, що це число приблизно збігається із кількістю університетів і вищих учбових закладів у світі. Уявіть, якби кожен з них погодився взяти хоч б одного студента, ми змогли б допомогти 25 тисячам студентів”, - розповів він.

Читайте також: Microsoft готовий консультувати МОН щодо цифровізації шкіл в Україні

Директор глобального освітнього фонду ООН “Освіта не чекає” (англ. “Education Cannot Wait”, ECW), який допомагає дітям у надзвичайних ситуаціях отримати освіту, Ясміне Шеріф звернула увагу, що з грошей, які зазвичай виділяються міжнародними організаціями на подолання наслідків стихійних лих, конфліктів та надзвичайних ситуацій, у середньому лише 2-4% йдуть на освіту.

“Одна дитина шкільного віку з чотирьох, серед тих, які мешкають у зонах конфлікту у світі, не мають доступу до освіти”, - зауважила вона.

Міжнародний день освіти ООН, який віднині відзначатиметься щороку 24-го січня, був заснований 3 грудня 2018 року згідно резолюції за співавторством Нігерії та 58 держав-членів. Його метою є відзначення ролі освіти у досягненні миру, розвитку у світі та Програми сталих цілей ООН до 2030 року.

Читайте також: Світ уперше відзначає Міжнародний день освіти

За останніми оцінками ЮНІСЕФ, у зоні конфлікту на сході України мешкають щонайменше 500 тисяч дітей, які потребують негайної гуманітарної допомоги. Близько 27 мільйонів дітей у зонах конфлікту у світі не мають доступу до освіти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-