НАТО має розглядатись як європейський проект - Джон Керрі

НАТО має розглядатись як європейський проект - Джон Керрі

Укрінформ
Альянс від початку розглядався як інтегральна частина європейського проекту, завдяки якому Європа тримала 70 років миру і розвитку, перетворившись на один з найбільш розвинутих та безпечних регіонів світу.

Про це у четвер 24 січня у Давосі заявив колишній Державний секретар США Джон Керрі під час дискусії щодо майбутнього Трансатлантичного Альянсу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я прошу всіх подумати про НАТО у більш широкому контексті. НАТО було створено, і європейський проект був створений для того, щоб європейці припинили вбивати одне одного. Якщо поглянути назад у 40-50 роки на виклики, які надходили від Радянського Союзу... Лише тому, що Радянський Союз перетворився на Російську Федерацію, природа речей не змінилася. Зміна назви не змінила фундаментальні інтереси і цінності, які є в основі не лише НАТО, але всієї Європи. НАТО є інтегральним компонентом європейського проекту, і саме так має розглядатися», - зауважив Джон Керрі.

Читайте також: Україна отримала тверду підтримку на всіх зустрічах у Давосі — Президент

Він наголосив, що у глобальному вимірі людство підійшло до спільних викликів планетарного масштабу, які є дуже масивними. Це момент, коли світ має прагнути до об’єднання, а не розвалюватися на частини.

«Ви маєте контролювати руйнівні процеси – будь-то Brexit або заворушення в окремих країнах. Неопопулізм, або демагогія примушують людей в Європі знову відчувати острах. Варто зупинитися, друзі, варто згадати та оцінити власну історію. Коли нічого не йде, як слід, коли економіка погано працює, коли люди незадоволені і шукають причини власної дискримінації у релігійній, племінній, географічній приналежності, - історія ні коли не буває доброю. Коли такі сили залишаються без контролю, тоді завжди приходять демагоги, і намагаються скористатися такою ситуацією. Кожен з вас може знайти 3-4 демагога, які працюють над цим просто сьогодні», - застеріг Керрі.

Читайте також: Прем'єр Нідерландів назвав три перспективні напрямки розвитку ЄС

«Мене дуже турбує, що, безумовно, в Європі є голоси, - Меркель, Макрон, інші люди, які стоять за Європу. Але таких голосів не вистачає, їх недостатньо. Тих голосів, які святкують надзвичайні досягнення останніх 70 років. Зараз Європа має найвищі стандарти життя в світі, найкращу систему охорони здоров’я, найкращу освіту. Європа тривалий час живе без насильства і є одним з найбільш безпечних місць у світі. Знаходяться люди, які піддають це сумніву? Це неймовірно», - додав американський політик.

Читайте також: Зовнішня розвідка України співпрацює зі спецслужбами країн НАТО

Він підкреслив, що трансатлантичний зв'язок має найважливіше стратегічне значення як для Європи, так і для Сполучених Штатів. Коли США опинилися під ударом терористів, союзники по Альянсу підтримали операцію в Афганістані. НАТО залучено до вирішення поточних проблем безпеки та допомагає європейцям реагувати на міграційні процеси.

«Достатньо згадати надзвичайні зусилля, що були пов’язані із (ситуацією - ред.) в Україні. Ми започаткували масштабну програму гарантій безпеки для передових держав, ми дуже чітко заявили, що ми серйозно налаштовані стосовно 5 статті (Вашингтонського договору - ред.). Єдина країна, яка у 21 столітті надіслала свій військовий персонал, в уніформі, через міжнародні кордони - це Росія. І саме Росія є однією з країн, які підштовхують настрої, що ліберальні цінності Заходу є мертвими, і що Сполучені Штати переживають упадок. Тож, шановні, друзі, прийшов час дуже серйозно замислитися, де полягають наші інтереси, і захистити їх. Ми всі поділяємо спільні цінності - Європа і США. На цінностях оснований наш трансатлантичний союз», - наголосив американський державний діяч.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-