Меркель і Макрон підписали новий договір про дружбу між країнами

Меркель і Макрон підписали новий договір про дружбу між країнами

Укрінформ
Канцлер ФРН Ангела Меркель і президент Франції Емманюель Макрон підписали договір про розширення співпраці між країнами, який повинен давати відповіді на виклики сьогодення в різних областях - від безпеки до протидії популізму.

Церемонія відбулася у вівторок в німецькому Аахені, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні важливий день для німецько-французької дружби. Аахенським договором ми відновлюємо основу співпраці між нашими країнами. Ми підтверджуємо, що хочемо взятися за вирішення складних завдань нашого часу ... Ми живемо в особливі часи, які вимагають більш рішучих, чітких, ясних і далекоглядних відповідей", - заявила після підписання Меркель.

Канцлер зазначила, що хоча сьогоднішня Європа не схожа на Європу 1963 року, коли був підписаний "Єлисейський договір", популізм і націоналізм посилюються, багатосторонність знаходиться під тиском у всьому світі, будь то в області кліматичного співпраці, у світовій торгівлі і навіть в ООН. Такий стан справ вимагає нових підстав відповідальності в рамках Європейського союзу - відповідальності Німеччини і Франції в ньому, - підкреслила Меркель.

У документі сторони прописали поглиблення співпраці майже в 15 сферах. Зокрема, безпеки.

Читайте також: Путін погодився допустити в Керченську протоку фахівців з Франції та Німеччини

"Німеччина і Франція, будучи інтегрованими в наші спільні системи колективної безпеки, зобов'язуються в разі збройного нападу на відповідні території надавати всіляку допомогу і підтримку в наших силах, в тому числі і військовими засобами", - прокоментувала це положення Меркель.

Глава німецького уряду також додала, що 2 країни "зобов'язуються розвивати загальну військову культуру, спільну оборонну промисловість і проводити загальну лінію в питанні експорту зброї". Берлін і Париж, за її словами, хочуть внести свій внесок у становлення європейської армії. Але все це буде працювати тільки в тому випадку, якщо це буде йти в комплексі зi спільною зовнішньою політикою, уточнила Меркель.

Фото: @RegSprecher

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-