Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Вирок однозначний: термін

Вирок однозначний: термін "українські націоналісти" – неконституційний

Блоги
Укрінформ
Про рішення Конституційного Суду Республіки Польща

Новий рік приносить вже у перші тижні добрі звістки. На Різдво Христове – відновлення релігійної незалежності українців, а перед Водохрещем – звістка із Польщі. Мовою оригіналу: "WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ, dnia 17 stycznia 2019 r."

Про що в ньому йдеться? Про наступні Закони: а) про Інститут Пам'яті Народової, б) про військові поховання та гробниці, в) про музеї, г) про колективну відповідальність суб'єктів за дії, вчинені під загрозою кари. Вони були піддані вивченню на предмет відповідності Конституції Польщі. Подання вніс Президент РП Анджей Дуда.

Суд постановив: терміни "українські націоналісти", "українськими націоналістами" є такими, що суперечать арт. 42, розд.1 Конституції РП.

Щодо Закону про Інститут Пам'яті Народової, то термін "Східна Малопольща" також суперечить Основному Закону держави, зокрема, з вимогами чіткості та недвозначності приписів права.

Не варто згадувати, що вищевказані законодавчі акти на тривалий час ускладнили міждержавні стосунки сусідів. Хто слідкував за процедурою ухвалення рішень у Сенаті чи Сеймі, міг пересвідчитись, що засідання перетворювались із парламентської дискусії на гарячкувату суперечку, хто матінку Польщу більше любить, хто є найпалкішим патріотом, та ще й із сьомого коліна. Слід відверто сказати, що й у нас часом зашкалює.

Президент України Петро Порошенко позитивно відгукнувся на вирок. Кремлівська влада, очевидно, промовчить, бо два роки голосила про непримиримий конфлікт між поляками та українцями. Та шукатиме інші зачіпки. Щодо Президента Анджея Дуди, то його рейтинг нині є найвищим серед усіх політиків. Як на мене, і через те, що не слідує сліпо вимогам партії «Право і справедливість», яка має більшість у парламенті.

 Чи все безхмарно у польському законодавстві у сфері спільної історіі? Ні, лишились згадки про геноцид, про Волинь, інше. За логікою дій, тепер польські законодавці повинні змінити Закони відповідно до приписів Конституційного Суду. Отже, далі буде. 2019-й рік і в них – виборчий. Але, як казали древні, – Sapienti sat – для розумного достатньо.

Сергій Шевчук

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-