Британія котиться в «жорсткий Брекзит» з прем'єром, якого неможливо позбутися

Британія котиться в «жорсткий Брекзит» з прем'єром, якого неможливо позбутися

Аналітика
Укрінформ
Тереза Мей отримала вотум довіри завдяки підтримці тих, хто напередодні провалив її програму виходу з Євросоюзу. Що тепер буде?

Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей, як і очікувалося, в середу, 16 січня, отримала вотум довіри в парламенті, незважаючи на нищівну поразку, якої вона зазнала напередодні під час голосування про умови виходу країни з ЄС. Контрастний душ: спочатку її прокотили з рахунком 432:202, а потім підтримали 325:306. Тобто, більше 120 парламентарів здаються абсолютно непослідовними.

Що знають всі

Втім, результат був доволі прогнозований, тому і ажіотажного очікування навколо нього не було. Мей виграла голосування завдяки підтримці консерваторів, а також депутатів з північноірландської Демократичної юніоністської партії (DUP), яка завжди підтримує британський уряд в ключових питаннях.

Напередодні голосування 317 членів консервативної фракції демонстрували згуртованість. Їх розкол на «бунтівників», що провалили м'який Брекзит, та вірних прихильників Мей, залишився у вчорашньому дні. Підривати власне перебування при владі ніхто не хотів.

Тут важливо зазначити, що йшлося про вотум довіри уряду, а не особисто прем'єр-міністру. Недовіру Терезі Мей вже голосували в грудні, і тепер рік цього не можна повторити. Та й всередині Консервативної партії, де кілька сильних політиків бажають її змінити на посту лідера, у них немає надійної більшості.

Саме рішення проводити вотум недовіри журналісти назвали політиканським, мовляв, депутати замість того, щоб шукати відповідь на питання насправді - що робити з Брекзитом, намагаються скористатися шансом отримати владу. При цьому вся вина за провал проекту Брекзит була б покладена на консерваторів, що дуже підірвало б їх позиції на виборах на найближчі років десять.

До того ж все більше непримиренною стає позиція Шотландської національної партії, правлячої в Шотландії, де значна більшість виборців голосували за те, щоб залишитися в ЄС ... "Прийшов час оголосити новий референдум про незалежність Шотландії, щоб забезпечити наші соціально-економічні зв'язки з Європою ", - заявив депутат від ШНП.

Мей обіцяла в разі перемоги шукати консенсусу з опозицією. Вона відразу повела консультації з лідерами парламентських фракцій – про можливі умови "плану Б", який має 21 січня подати до парламенту і в разі успіху може запропонувати Брюсселю.

Шість нюансів колосальної проблеми

Ніхто не знає як вийти з цього становища. Точніше, варіантів кілька, у кожного свої прихильники. Але жоден явно не переважає і залежить від того, як далі будуть розвиватися події.

"Наступного ранку після найбільшої в історії поразки уряду, про неї, здається, всі забули. Замість почуття причетності до історії, панувало швидше відчуття ніяковості. Неначе вчора всі напилися й відрубилися і тепер не пам'ятають, що робили," - описує атмосферу в парламенті журналіст Guardian.

Отже, нюанси:

1. Найімовірнішим бачиться «жорсткий» Brexit, тобто вихід Британії з Євросоюзу без будь-якої угоди. Щоб це сталося, не потрібно робити вже нічого – тільки дочекатися 29 березня, не дозволивши опонентам щось за цей час змінити. Власне, це і є секрет «непослідовності» тих 120 депутатів-консерваторів, які провалили урядову угоду, але підтримали уряд. Їм не потрібний «м’який» Brexit – не для того вони хочуть незалежності від Брюсселя, щоб залежати від домовленостей з ним. Жорсткість подальших проблем їх не лякає. «No deal? – No problem!» (Нема угоди? - Нема проблеми!) – з цим гаслом приходять під парламент їх прихильники.

Натомість прем’єр-міністр, якому нічого втрачати – це те, що треба. Власне, саме Мей два з половиною роки після референдуму вела країну до нинішньої ситуації.

2. Утім, прем’єр-міністр зробить ще одну спробу переголосувати «м’яку» редакцію угоди. 21 січня вона оголосить свої нові пропозиції, про які, втім, вже відомо, що зміни до проваленої версії угоди будуть мінімальними. А нове голосування вже призначене на 29 січня. Розрахунок на те, що частина прихильників Євросоюзу пристане на «м’який» Brexit, щоб уникнути катастрофічного «жорсткого». Втім таких має бути не менше 116.

3. Ймовірним є ще один тур перемовин зі структурами та країнами Євросоюзу. Але там теж не налаштовані «різати апендицит по шматках». Саме керівники ЄС висунули «дедлайни», коли Британія певний час після референдуму перебувала в невизначеності щодо термінів, тим самим створюючи невизначеність для спільних фінансових ринків. Та й неможливим є швидкий консенсус серед 27 країн, як уже показали попередні перемовини.

4. Дострокові парламентські вибори в разі добровільної відставки прем’єр-міністра. Тереза Мей кілька днів тому вже пропонувала Консервативній партії заяву про відставку з посади лідера партії (в Британії – автоматично голови уряду), але їй доволі жорстко заборонили це робити. Втеча в останню мить перед важкими рішеннями підірвала б довіру до всієї партії, та й для «жорсткого» Брекзиту, як зазначалося, Мей – найбільш підходяща людина.

5. Доволі несподівана ідея виникла цими днями на тлі невизначеності щодо майбутнього. Члени муніципалітетів з двох британських міст, одне з яких 60 відсотками голосувало за вихід, а друге із тими ж 60 відсотками – проти, шукають спосіб подолати поляризацію. Вони нагадали про право парламенту cтворити так звану Раду відповідальних громадян - групу з 90 британців, відібраних за випадковим принципом, яка розробила б рекомендації щодо того, як рухатися далі. Рада громадян не замінює собою парламент, а допомагає відмовитися від помилкового вибору з двох варіантів, вважають автори ідеї.

6. Новий референдум. Згідно з опитуванням, проведеним міжнародною інтернет-компанією з дослідження ринку та аналізу даних YouGov, за подальше перебування Британії в складі ЄС зараз готові проголосувати 56 відсотків її громадян, а проти - 44. Перевага в 12 відсотків - це найвищий з показників за весь час. Але противники Brexit не організовані і не мають достатнього впливу на владні рішення. У найбільшій опозиційній силі парламенту – Лейбористській партії – є прихильники хай і «м’якого», але виходу з ЄС. Ризикуючи програти новий референдум, консерватори його в жодному разі не допустять.

Чого хочуть від Британії в Європі

Усі чільні посадовці Євросоюзу швидко зреагували на підсумки британських голосувань.

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер висловив жаль, закликав Велику Британію прояснити власні наміри якомога швидше, зазначивши, що ризик невпорядкованого виходу зріс. «Час майже вичерпано», - наголосив він і додав, що Єврокомісія вже доклала величезний обсяг часу та зусиль для переговорів.

Голова Європейської ради Дональд Туск припустив, що Британія повинна залишитися у складі Євросоюзу після того, як парламент країни відкинув запропонований прем'єром варіант угоди з ЄС.

Головний парламентер Євросоюзу щодо умов Brexit Мішель Барньє також підкреслив, що Британії необхідно якомога швидше визначитися зі своїми планами.

Британський міністром з питань Brexit Домінік Рааб і Мішель Барньє
Британський міністром з питань Brexit Домінік Рааб і Мішель Барньє

Усі запевняють, що готові підтримати розумні пропозиції, навіть почекати, але можливості ще щось відтерміновувати і обговорювати великою мірою вичерпані.

Загальний настрій, мабуть, найкраще передала Анна Крамп-Карренбауер, наступниця Меркель на чолі німецького Християнсько-демократичного союзу: "Наш сигнал британцям може бути тільки такий: ми були б раді, якщо ви залишилися, коли б ви не прийняли це рішення".

У Німеччині неабияк стурбовані провалом голосування в британському парламенті щодо Brexit, оскільки неврегульований вихід країни з ЄС матиме негативні наслідки для німецької економіки. Зокрема, експерти мюнхенського Інституту економічних досліджень Ifo вважають за необхідне почати нові переговори щодо умов виходу Британії з ЄС.

Гендиректор Федерального об'єднання німецької промисловості (BDI) Йоахім Ланг констатує, що «підприємства по обидва боки Ла-Маншу залишаються в підвішеному стані». Він прогнозує для економіки Великобританії рецесію, що не обійде стороною і Німеччину. «Будь-яка невизначеність загрожує сотням тисяч робочих місць в Німеччині і, перш за все, в Великобританії», - сказав Ланг.

Питання про можливе перенесення дати виходу Великобританії з ЄС пов'язане, в тому числі, і з виборами до Європарламенту 26 травня, сказав міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас, відповідаючи на питання депутатів у Бундестазі. Чисто формально, вважає Маас, можна продовжити обговорення терміну Brexit до того часу, коли новообраний парламент проведе своє перше засідання. Для уряду ФРН, втім, при цьому важливо розуміти, яка буде мета такого продовження: відстрочка заради відстрочки або заради результату: ще раз обговорити угоду, добитися більшості в парламенті, або провести новий референдум. Він особисто вважає, що вже підготовлена угода навряд чи може бути змінена, оскільки і для такого компромісу сторони серйозно пішли одна одній назустріч. У будь-якому випадку Німеччина готова як до врегульованого, так і до «жорсткого» Brexit.

Brexit негативно вплине на економіку, фінанси та геополітику Нідерландів і Європи, написав міністр фінансів Нідерландів Вопке Хекстра.

Міністр також залишив посилання з роз'ясненням для підприємців, як підготувати свою компанію або організацію до Brexit. Пояснив, що не будуть автоматично визнаватися дипломи та академічні кваліфікації, що створить проблеми для вчених, студентів і медиків.

Президент Австрії Олександр Ван дер Беллен сподівається, що Великобританія все ще може залишитися в складі ЄС, в іншому випадку дуже зросла ймовірність "жорсткого Brexit". "Я сподіваюся все ж, що двері все ще відкриті. Однак таке рішення виключно в руках наших британських друзів". Зі свого боку, федеральний канцлер Австрії Себастьян Курц назвав результати голосування в британському парламенті "поганою подією як для Великобританії, так і для ЄС". На засіданні Ради міністрів він заявив, що Австрія буде робити все для того, щоб уникнути невпорядкованого виходу Британії без угоди, однак буде готова "до будь-якого сценарію".

Чого хочуть від Європи і свого уряду британці

Прихильники виходу з ЄС вважають, що Британія повинна і зможе обмежити імміграцію, перш за все з країн Східної Європи; укласти без двосторонні договори про вільну торгівлю з країнами; звільнитися від нагляду Європейського суду і брюссельської бюрократії в цілому; підтримати своїх рибалок і фермерів, вийшовши із загальної політики ЄС в галузі сільського господарства. У підсумку, впевнені прихильники розлучення з ЄС, Британія буде більш вільною і багатшою, ніж усередині Євросоюзу.

Їх опоненти кажуть, що розрив зв'язків з континентальною Європою стане важким ударом по як по економіці зокрема, так і по Британії в цілому, куди важчим, ніж ілюзорні переваги.

Ступінь радикалізації і несумісності позицій, як для Британії, надзвичайний. І буде загострюватися в незвичних для демократичної країни умовах, коли, за опитуваннями, більшість у противників Brexit, а влада – у прибічників.

Глава фракції Шотландської національної партії Єн Блекфорд закликав уряд "залишити на столі" варіант відкликання заяви про вихід з Євросоюзу.

Чого хочуть від Британії і ЄС в Україні

Після виходу з Європейського Союзу Великобританія залишатиметься потужною військовою силою і не послабить підтримку України в умовах російської військової агресії. Про це в ексклюзивному коментарі власному кореспондентові Укрінформу в Страсбурзі заявив депутат Європарламенту від Великобританії Чарльз Теннок.

«Ми будемо робити все можливе, щоб допомогти Україні захистити себе на випадок подальшої російської агресії», - підкреслив британський політик.

Європарламентарій наголосив, що, незважаючи на Brexit, Великобританія залишається потужною військовою силою в різних світових форматах, включаючи НАТО і Рада Безпеки ООН. Тому, переконаний Теннок, вихід Британії з ЄС не послабить підтримку України з боку Лондона.

До виходу з ЄС Британія зобов'язана дотримуватися загальноєвропейської політики санкцій. Після виходу з Євросоюзу Лондон зможе вводити власні санкції проти Росії (і будь-який інший країни). Для цього навіть був прийнятий спеціальний закон, що наділяє широкими правами в частині санкцій виконавчу гілку влади. Але якими саме можуть бути ці нові санкції, поки ніхто з британських офіційних осіб не говорив.

Олександр Волинський

Перше фото: Фото: Getty Images 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-