У Німеччині помер 95-річний наглядач концтабору Другої світової

У Німеччині помер 95-річний наглядач концтабору Другої світової

Укрінформ
У Німеччині в будинку для літніх людей помер 95-річний Яків Палій, якого звинувачували у тому, що під час Другої світової війни він був наглядачем у нацистському концтаборі.

Про смерть Палія повідомило напередодні німецьке видання Frankfurter Allgemeine Zeitung, інформує у п'ятницю DW.

"За даними видання, Палій помер 9 січня", - йдеться у повідомленні.

Яків Палій народився в Польщі на території, яка нині входить до складу України. У 1949 році він емігрував до США, а у 1957 році отримав американське громадянство. Американським імміграційним органам Палій повідомив, що під час Другої світової працював на фермі в окупованій нацистами Польщі.

Палій тривалий час заперечував, що служив у будь-якому війську. Американське ж слідство начебто встановило інформацію, що Палій під час Другої світової проходив вишкіл у тренувальному таборі СС "Травники" неподалік від польського Любліна, а згодом служив там у концентраційному таборі. В 1943 році там було вбито понад шість тисяч в'язнів. Згодом Палій визнав, що служив наглядачем у таборі зі страху за своє власне життя, однак заперечував причетність до воєнних злочинів. В 2003 році його позбавили американського громадянства.

Читайте також: У Німеччині судять охоронця "табору смерті"

Оскільки у США не було юрисдикції для відкриття справи проти Палія, американці розпочали процес депортації чоловіка з країни. У 2018 році підозрюваного у співпраці з нацистами депортували до Німеччини, де він останні місяці проживав у будинку для літніх людей в Алені.

Як повідомляв Укрінформ, Палій, уродженець Польщі, був українцем за національністю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-