Що відповість Трамп на останню провокацію Путіна… Сподіваймося – таки останню

Що відповість Трамп на останню провокацію Путіна… Сподіваймося – таки останню

Аналітика
Укрінформ
Арешт «за шпигунство» громадянина США і Британії Пола Вілана не може минути для Путіна і його ОЗУ «просто так»

З 29 грудня американець Пол Вілан перебуває в СІЗО "Лефортово" – тому самому, де й 21 український моряк. Московський «суд» заарештував його на два місяці – до 28 лютого. Два дні по тому, 31 грудня, ФСБ Росії повідомила, що американського громадянина затримано в Москві "при проведенні шпигунської акції".

Державний секретар США Майк Помпео заявив, що американська влада США розраховує «отримати більше інформації у справі щодо Вілана», і ця інформація повинна бути переконливою.

"Ми ясно висловили Росії нашу надію на те, щоб дізнатися більше про звинувачення, зрозуміти, в чому його звинувачують. І якщо затримання не обгрунтовано, ми будемо вимагати його негайного повернення", – сказав Помпео журналістам.

Посол США в РФ Джон Хантсман увечері 2 січня відвідав Вілана в "Лефортово". А пізніше стало відомо, що Вілан не тільки громадянин США, а ще й підданий Великобританії: він народився в Канаді, його батьки – британські піддані. Про це написала The Times у п'ятницю, 4 січня. За інформацією видання, співробітники посольства США в Москві зв'язалися зі своїми колегами в посольстві Великобританії і проінформували їх про подвійне громадянство Вілана. Міністр закордонних справ Великої Британії Джеремі Гант застеріг Росію від використання іноземних громадян у дипломатичних іграх.

На сайті ФСБ Росії повідомляється, що проти Пола Вілана порушено кримінальну справу за статтею 276 КК РФ (шпигунство). Ця стаття передбачає позбавлення волі на термін від 10 до 20 років. 3 січня Вілану офіційно пред'явлено звинувачення.

«Ще вранці Пол Вілан був у Кремлі»

Брат-близнюк затриманого Девід Вілан розповів BBC, що Пол раніше неодноразово відвідував Росію з 2007 року як турист і як співробітник консалтингової компанії Kelly Services, що має справи в Росії. У Kelly Services Вілан працював до лютого 2016 року, потім – і до останнього часу – був директором з безпеки американської компанії BorgWarner, постачальника запчастин для автомобілів.

Із США Пол поїхав 22 грудня на запрошення друга, який одружився в Росії – трохи заздалегідь, щоб потрапити на «хлопчатник» і на саме весілля 28-го. Ще вранці 28-го він був у Кремлі у Зброярній палаті на екскурсії, допомагав родичам нареченного, які вперше приїхали до Росії, а ввечері - не з'явився на весілля. І наречений одразу підняв тривогу - надто це було не схоже на його акуратного і обов'язкового друга.

За словами брата, Пол любить подорожувати не тільки по Росії, а й по всьому світу.

Також відомо, що Пол Вілан активно користувався російською соціальною мережею, у нього "ВКонтакте" 64 друга. У соцмережі Вілан навіть писав російською, хоча мову знає, за словами брата, «на туристичному рівні». Зокрема, він опублікував торік кілька коментарів російською, в тому числі одне привітання з «Днем Перемоги» і ще одне побажання щасливого Різдва. Запис про те, що він їде до Москви, так і стоїть останнім досі.

«Путін знає як виглядають шпигуни»

«Загадковий» арешт Пола Вілана в Росії привернув міжнародну увагу і викликав припущення про те, що могло послужити причиною його арешту. Експерти кажуть, що це затримання зовсім не схоже на шпигунську справу. За словами колишнього співробітника ЦРУ Джона Сіфера, ніщо в житті Пола Вілана не дозволяє припустити, що він імовірний шпигун.

Сіфер сказав The Washington Post, що в США добре обізнані про можливості російських служб безпеки. «Ми не посилаємо випадкових американців без дипломатичної недоторканності, щоб збирати відомості низького рівня», – сказав Сіфер.

Сама лише назва посади Вілана здатна привернути увагу. «Ви б не використовували таке прикриття, як хлопець зі служби безпеки, для збору розвідданих», – пояснив WP Кріс Коста, колишній співробітник розвідки США, нині виконавчий директор Міжнародного музею розвідки у Вашингтоні.

За словами Сіфера, справа явно відрізняється від випадку з одним американським дипломатом в 2013 році, якого було затримано за спробу вербування. Тоді, незважаючи на серйозні докази, йому всього лише наказали залишити країну. Більш показовим прикладом тут був би арешт американського журналіста Данилова в 1986 році. Він був затриманий в Москві невдовзі після того, як заарештували радянського фізика Геннадія Захарова в Нью-Йорку – і незабаром їх обміняли. Аналогічним чином, арешт Вілана стався незабаром після того, як росіянка Марія Бутіна визнала себе винною в змові з метою проникнення в політичні кола США для поширення там російського впливу. Тож виникла природна підозра, що Вілана заарештували, щоб домогтися угоди про обмін.

Кріс Коста вважає, що російська влада «...завжди може використати як привід для арешту будь-кого будь-який коментар або вчинок, витлумачивши його як образливий або загрозливий для безпеки».

«Путін знає, як професійний офіцер розвідки, як виглядають справжні шпигуни, він знає, як це роблять США, і він дуже добре знає, що <Вілан> не є частиною цього», – підсумував Джон Сіфер.

«Обмінний фонд»

Такої ж думки добре знайомий з Росією, її спецслужбами та внутрішньою кухнею бізнесмен Білл Браудер. «Вілан заарештований для обміну на Марію Бутіну», – сказав він в інтерв'ю CNN.

«Виходячи з того, що я знаю, ми маємо справу з захопленням заручника. Переслідування Пола Вілана використовується як важіль тиску у відповідь на справу Марії Бутіної. Володимир Путін не хоче, щоб вона співпрацювала з американською владою. І тут він був у дуже слабкій позиції, йому було необхідно поліпшити свої переговорні можливості, тому він і шукав заручника. Я впевнений, що арешт Пола Вілана лягає саме в цю модель».

Браудер додав, що Америка не має права дозволити маніпулювати собою, тож відповіддю на арешт Пола Вілана можуть бути нові санкції.

Довідка: Як писав Укрінформ, Браудер – співзасновник і генеральний директор інвестиційного фонду Hermitage Capital Management – з 1995 по 2006 рік одного з найбільших фондів зарубіжних інвестицій, які діяли на російському фондовому ринку. Браудер очолює кампанію з розслідування вбивства в Росії юриста фонду Сергія Магнітського та масштабних зловживань, де бенефіціаром виступає сам Путін.

«Попереджувальний постріл»

З тим, що це «захоплення заручника», згоден екс-оперативник ЦРУ і аналітик з питань безпеки CNN Роберт Баєр. Втім, він також нагадує і про те, що арешт Вілана може бути помстою за попередні «шпигунські скандали» і практично не сумнівається, що акція з Полом Віланом задумана як виклик персонально Трампу: «Putin took shot across Trump's bow», – сказав Баєр. Ця англійська ідіома відома з середньовіччя, коли капітан піратського вітрильника намагався першим гарматним пострілом злякати противника і примусити до капітуляції.

Мабуть, екс-розвідник має тут рацію: занадто очевидно це було б для володаря чорного поясу з дзю-до та найбільшого міжнародного гопника – проста схема «захопили й обміняли» – у нього «игра по-крупному». Ймовірно, незграбні рішення не завжди безпосередньо приймає не Путін, а його силовики – коли захоплюють українських моряків у міжнародних водах, застосовують бойову отруйну речовину в Британії або порушують справи про екстремізм за перепости в інтернеті. Але арешт американського громадянина за «схемою Сущенка» - це не самодіяльність обслуги, це особисте полювання «господаря». Інакше доведется визнати, что власні спецслужби взяли таку владу над президентом РФ, що становлять для нього більшу загрозу, ніж хто завгодно у світі.

Втім, не забуваємо, що Америка має негативний досвід, коли не змогла врятувати від загибелі в Північній Кореї американця Отто Вормбіра. Може, хоч його сумна доля спонукає президента США виявити в цьому випадку рішучість бодай не меншу, ніж щодо власного Конгресу, коли він заявляє конгресменам, що буде так, як він сказав і ніяк інакше. Може, чи не вперше за п’ять років суцільних провокацій Путін отримає нарешті ту відповідь, на яку заслуговує.

Олександр Волинський, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-