Від

Від "холери" до "Третьої світової": експерти розказали, навіщо РФ розкручує фейки

Укрінформ
Основною ціллю прокремлівських дезінформаторів є Україна. Таких висновків дійшли експерти спеціальної групи дипломатичної служби ЄС - Stratcom, завданням якої є виявлення маніпуляцій зі ЗМІ.

Свої висновки експерти пропонують на веб-сайті EU vs Disinfo .

«З-понад 1000 випадків, які ми зібрали того року, Україна знову виступає в якості основної (і постійної) цілі», - йдеться в матеріалі.

Зокрема, із зазначеної тисячі 461 інформаційне повідомлення було витримано в дусі «Україна - нацистська держава» або схожому.

Кінець цього року ознаменувався серйозною ескалацією в Азовському морі, коли 25 листопада Росія відкрила вогонь по трьом українським суднам і захопила їх екіпажі. «Однак кампанія з дезінформації навколо Азовського моря почалася більше року тому, поступово стаючи дедалі більш інтенсивною і підводячи до того, що повинно було статися»., - випливає з аналізу. Зокрема, ще у вересні 2017 року розпочали з'являтися повідомлення про те, що Україна нібито поглиблює фарватер в Азовському морі для того, щоб зробити можливим входження туди кораблів НАТО, в липні 2018 року - про те, що Україна поширює холеру в регіоні, потім була кампанія на тему «Азовське море - внутрішнє російське море». Тобто, випадок з Азовським морем виявив тривалу кампанію дезінформації, метою якої було не тільки відвернути і спотворити факти, а й завчасно підготувати інформаційний простір до подій, які можуть відбутися на місці.

Також улюбленими об'єктами дезінформації Кремля були США як «організатори кольорових революцій і розпалювачі Третьої світової війни», ЄС як «союз русофобів, який приходить в занепад» і Велика Британія, яка «влаштувала отруєння Скрипалів». В останньому випадку була застосована «класична» і відпрацьована з часів аварії МН-17 і війни в Сирії технологія: якомога більшою кількістю версій, що суперечать одна одній, заплутати читачів/глядачів і відвернути увагу російської громадськості від домашніх проблем, активізуючи лояльну аудиторію дезінформаторів, готових захищати Росію. «І що найбільш підступне, велика кількість суперечливих наративів створює ілюзію того, що об'єктивна, заснована на фактах істина неможлива і тому не існує», - зазначають експерти.

Читайте також: У ЄС визначили, коли Росія почала готувати "підгрунтя" Керченської кризи

Разом з тим, йдеться в звіті, 2018-й був також роком, коли значна частина прокремлівської дезінформаційної машини була виставлена на огляд світової громадськості. Ряд кримінальних обвинувачень, висунутих владою США, публічно розкрили масштаби, схеми фінансування персон і організацій, що стоять за прокремлівськими кампаніями з дезінформації, а також їх методи роботи. Платформи соціальних мереж також почали активізувати свої дії проти дезінформації. У червні і липні Twitter заблокував понад 70 мільйонів підозрілих акаунтів і продовжив роботу в наступні місяці. Крім закриття підозрілих сторінок і облікових записів на платформі, Facebook створив «кімнату воєнних дій», в якій працюють фахівці з даними і експерти з безпеки, щоб захистити вибори від спроб дезінформації.

Це обнадійливі кроки. Однак розслаблятися не можна, попереджають експерти. Деякі з прикладів минулого року нагадують про те, що дезінформація - це багатовікова традиція, яка тепер адаптована до цифрової епохи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-