Помер герой Опору, який врятував від нацистів сотні єврейських дітей

Помер герой Опору, який врятував від нацистів сотні єврейських дітей

Укрінформ
У Парижі на 109-му році життя помер герой французького Опору Жорж Луанже, який врятував життя сотень єврейських дітей під час Другої світової війни.

Про це повідомляє агентство AFP.

"У п'ятницю Луанже помер, повідомив на своєму сайті французький Меморіальний фонд Голокосту, який назвав його «винятковою людиною»", - йдеться в повідомленні.

Врятовані Луанже діти, чиї батьки були вбиті або відправлені в нацистські концентраційні табори, перебували під опікою Oeuvre de Secours aux Enfants (OSE), єврейського товариства допомоги дітям, заснованого в Санкт-Петербурзі в 1912 році.

Луанже, талановитий спортсмен, двоюрідний брат відомого художника і актора, члена Опору Марселя Марсо, переправляв дітей невеликими групами через франко-швейцарський кордон, кидаючи м'яч і відправляючи малюків за ним. Інша хитрість полягала в тому, щоби перевдягати дітей у плакальників на похоронах і доставляти їх на кладовище, стіна якого примикала до швейцарського кордону. Там за допомогою драбини могильника «плакальники» перелізали через стіну й опинявлялися в нейтральній країні.

Жоржу Луанже вдалося врятувати не менше 350 дітей.

Читайте також: Угорська міністр звинувачує мігрантів у зростанні антисемітизму в Європі

Луанже народився у Страсбурзі в 1910 році. Герой був нагороджений медаллю Опору, Військовим хрестом та орденом Почесного легіону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-