Форум ОБСЄ з безпеки з нового року очолить Швейцарія

Форум ОБСЄ з безпеки з нового року очолить Швейцарія

Укрінформ
C 1 січня 2019 року Швейцарія візьме на себе функції чотиримісячного головування в Форумі ОБСЄ із співробітництва в галузі безпеки - одного з двох основних директивних органів ОБСЄ, що діють на регулярній основі.

Про це повідомляє міжнародна інформаційна служба (SWI Swissinfo) Швейцарської національної теле- і радіокомпанії.

"Після "великого" головування в ОБСЄ в 2014 році, яке якраз випало на момент виникнення в Європі нового вогнища напруженості, а саме, в Криму та на Сході України, тепер на Берн ляжуть обов'язки "малого" головування в структурі, що "сприяє дотриманню основних заходів зміцнення довіри і безпеки з метою регулювання обміну між державами військовою інформацією та проведення взаємних перевірок, а також Кодексу поведінки, що є ключовим документом, який забезпечує демократичний контроль над силами безпеки", - йдеться в повідомленні.

Як заявила статс-секретар МЗС Швейцарії Паскаль Берісвіль, під час головування у Форумі Швейцарія зосередиться на дещо вузьких тематичних сферах. Зокрема, мова йде про вдосконалення механізмів контролю за обігом легкої стрілецької зброї.

За словами Берісвіль, ця тема аж ніяк не втратила свого значення з урахуванням того, що в багатьох країнах-членах ОБСЄ все ще на складах без відповідної охорони знаходиться величезна кількість такої зброї, що часто вже вислужила свій технічний термін, і не менші обсяги боєприпасів.

Інша тематична сфера стосується приватних військових компаній (ПВК).

"Кілька років тому Швейцарія спільно з МКЧХ розробила так званий "Документ Монтрьо" (стосується відповідних міжнародно-правових зобов'язань і передових практичних методів держав у галузі функціонування приватних військових і охоронних компаній у період збройного конфлікту - ред.). На основі цього меморандуму ПВК можуть самі брати на себе контрольні зобов'язання, а міжнародне співтовариство могло б тим самим краще регулювати "компанії найманців", переводячи їхню роботу в "легальне русло", - заявила Берісвіль.

Крім того, у зв'язку з головуванням Швейцарії в Форумі ОБСЄ із співробітництва в галузі безпеки, висловлюються обережні надії на хоча б відновлення переговорного процесу у галузі контролю над озброєннями та роззброєнням.

Читайте також: В ОБСЄ закликали Росію розслідувати порушення прав людини у Чечні

Раніше у зв'язку з головуванням Швейцарії у Форумі ОБСЄ із співробітництва в галузі безпеки генеральний секретар Організації з безпеки і співпраці в Європі швейцарець Томас Гремінгер вказав на небезпеку, які пов'язані з поверненням Європи до "націоналізму", який її тільки послаблює.

Конфлікт України і Росії генсекретар ОБСЄ розглядає як найбільш ймовірне джерело реальної (військової) ескалації. Він висловив побоювання з приводу виникнення "ланцюгової реакції, в результаті якої окремі осередки напруженості можуть злитися в одну суцільну пожежу". Такими осередками є окупований Росією Крим, незаконні "вибори" у т.з. "ЛНР" і "ДНР", загальний стан на Донбасі.

Гремінгер також закликав Москву зробити крок в сторону деескалації та звільнити 24-х затриманих українських моряків і повернути три захоплених українських судна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-