Три події світу. Дуплет у Нью-Йорку, російська шизофренія та заокеанська геополітична мозаїка

Три події світу. Дуплет у Нью-Йорку, російська шизофренія та заокеанська геополітична мозаїка

Укрінформ
Генасамблея ООН ухвалила дві резолюції щодо Криму, а Путін та Лавров продемонстрували сеанс геополітичної шизофренії

Сьогодні ми спостерігаємо процес стрімкої десакралізації дипломатії. В Україні доводиться чути думки, що резолюції Генеральної Асамблеї ООН, які не мають директивного механізму їх впровадження, не мають значення. Проте це помилка, бо якби рішення ГА ООН не мали жодної ваги, Росія не боролася б проти їх ухвалення настільки затято. От і зараз світова спільнота чітко висловила своє ставлення до мілітаризації Криму, засудила напад на українських моряків 25 листопада та закликала їх звільнити та згадала поіменно Олега Сенцова, Володимира Балуха, Еміра-Усеїна Куку як політичних в’язнів Кремля. Нагадаю, що у Міжнародному суді ООН триває розгляд позовів України проти Росії, пов’язаних саме з підтримкою терористичної діяльності Росією та порушенням прав людини.

Фото: kremlin.ru
Володимир Путін. Фото: kremlin.ru

Тим часом Путін провів традиційну прес-конференцію, де пообіцяв «не йти з Донбасу», назвав події 25 листопада у Чорному морі «провокацією задля підняття рейтингу Порошенка» та запевнив, що Росія все життя перебуває під санкціями. Цікаво, чи не є перебування при владі підполковника спецслужб елементом санкції Заходу проти Росії?

Фото: Михайло Фролов / crimea.kp.ru
Фото: Михайло Фролов / crimea.kp.ru

Міністр закордонних справ Росії Лавров у редакції «Комсомолки» пообіцяв дати відсіч можливим провокаціям з боку України, однак запевнив, що щодо самопроголошених республік Донбасу Росія намірів не має, як і вести війну проти України. Схоже, що мета Кремля – підтримання постійної напруженості на світовій арені, і наша держава – один з напрямів докладання деструктивних зусиль з його боку.

Курт Волкер / Фото: Владислав Мусієнко, Укрінформ
Курт Волкер / Фото: Владислав Мусієнко, Укрінформ

З-за океану приходили різноманітні новини. МВФ вирішив надати Україні транш за програмою stand-by у розмірі 3,9 мільярди доларів, і перший транш вже надійшов на рахунки Національного банку України. Міністр оборони США Джеймс Меттіс на знак протесту проти рішення про виведення американських військ з Сирії подав у відставку, підкреслено демонструючи зневагу до Дональда Трампа. Курт Волкер вчергове побував в Україні, де наголосив на важливості не дати Росії приводів для агресії та підкреслив, що працює над формуванням трансатлантичної єдності у реакції на останні дії Росії. Американський дипломат  повідомив, що Росія відмовилася від участі в консультаціях підписантів Будапештського меморандуму, що було цілком передбачуваним.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-