«Новий Міграційний закон»: Німеччина відкриває двері для робочих мігрантів

«Новий Міграційний закон»: Німеччина відкриває двері для робочих мігрантів

Укрінформ
Українські фахівці можуть братися за вивчення німецької

Уряд ФРН в середу нарешті «вистраждав» обіцяний правлячою коаліцією «Новий Міграційний закон», який полегшує працевлаштування в країні мігрантів з третіх країн, тобто країн, які не є членами ЄС.

Майже 30 років політики ламали списи щодо подібного документа. І ось набуло форми перше подібне законодавство (не зовсім зрозуміло поява у назві слова «Новий»), яке нинішня влада готова поставити собі як заслугу. Законопроект, утім, ще має бути проголосований у Бундестазі на початку наступного року, не виключено, з поправками. У разі схвалення закон набуде чинності з 1 січня 2020 року.

З одного боку, він дасть, як передбачається, поштовх економічному розвитку країни, з іншого-знизить (принаймні, має) наплив нелегальних мігрантів.

ДЕФІЦИТ РОБОЧИХ РУК

Влада покладає великі надії на закон, і навіть підраховує, в які конкретні дивіденди він може вилитися. Так, за оцінками міністра економіки та енергетики Петера Альтмайєра, приплив робочих рук дозволить підвищити показники економічного зростання на 0,5-1 відсотка, підняти ще більше конкурентоспроможність Німеччини на міжнародній арені і стимулювати приплив інвестицій.

Хорст Зеехофер / Фото: EPA-EFE
Горст Зеєхофер / Фото: EPA-EFE

«Ми знаємо, що німецька економіка потребує фахівців з третіх країн... Це в наших національних інтересах...Це дуже сучасне законодавство, яке також створює гарні умови, щоб покласти край нелегальній міграції», – згоден міністр внутрішніх справ Горст Зеєхофер.

«Нам потрібно ширше залучати не тільки фахівців з країн ЄС, але і третіх країн, ми маємо відкрити ринок для кваліфікованих кадрів і полегшити їм в'їзд до країни», – вторить міністр праці та зайнятості Хубертус Хайль.

Саме ці три міністерства і є розробниками нового законодавчого акта.

Потреба в робочих руках справді висока, а їх дефіцит оцінюється вже в майже 1,2 млн. На брак кваліфікованих фахівців скаржаться майже 40% підприємств. Показник безробіття в країні – 5,3% працездатного населення - є найнижчим, а зайнятість – 45 мільйонів осіб – найвищим з часу об'єднання Німеччини у 1990 році. Німецька економіка демонструє зростання вже дев'ятий рік поспіль і обіцяє показувати зростання у найближчому майбутньому.

У Німеччині вже живуть і працюють мільйони іноземців, у тому числі 2,5 мільйона – громадяни ЄС. Саме їм раніше віддавалася перевага при появі вакансій. Воно й зрозуміло: майже однакові стандарти освіти і, відповідно, визнання дипломів, своя система соціального страхування, та й відсутність візових бар'єрів, зрештою.

Після набуття чинності нового законодавства громадяни третіх країн вже не будуть отримувати роботу за «залишковим принципом».

ПРО ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ

Отже, робітники-мігранти, які мають бажання попрацювати на благо федеративної республіки, повинні не просто цього хотіти, але і відповідати чітким критеріям. Серед них – не тільки кваліфікація, визнана у Німеччині, але також достатнє для виконання професійних обов'язків знання німецької, і здатність нести витрати за своє перебування в ФРН.

Після набуття чинності закону можна буде приїхати до ФРН або вже з підписаним контрактом, або строком до півроку і шукати роботу на місці. Повторимося, все власним коштом.

Щодо мови, то німецька сторона готова покращувати можливості її вивчення в країнах, звідки очікується приплив робочої сили, зокрема в Україні. Йдеться про інститути Гете, які будуть розширюватися і укрупнюватися.

Поповнення штату, очевидно, варто очікувати і посольствам ФРН за кордоном. Цей аспект згадав глава МВС Зеєхофер. За його словами, дипломатичні представництва відіграють роль свого роду «рекрутів» на роботу, для чого знадобляться додаткові люди.

Перевірка і підтвердження іноземного диплома – одна з ключових умов. Деякі фахівці, включаючи лікарів і молодший медперсонал, вже давно повинні це робити, і тут вже існують відпрацьовані механізми. Можна також замовити індивідуальну експертну оцінку в Центральному відомстві з питань закордонної освіти (ZAB), там само перевірити – можливо, ваш документ і так відповідає необхідним вимогам. Зробити це потрібно до виїзду у ФРН. Усі або багато цікавих моментів можна уточнити на сайті відомства. До речі, Україна вже входить в топ-10 країн, громадяни яких подають найбільшу кількість заявок на визнання кваліфікації, минулого року таких було більше 1430 осіб.

Щоб не вирушати в дорогу з однією лише надією на удачу, слід зорієнтуватися, які взагалі професії найбільш затребувані. Дізнатися про це можна на сайті. У 2017 році, наприклад, найбільша кількість вакансій була у таких галузях, як транспорт, логістика, збут, металообробка, машино - і автомобілебудування, енергетика, електротехніка, будівництво і охорона здоров'я. Список оновлюється щопівроку і ситуація може змінюватися.

Не варто нехтувати обережністю. Непогано б довідатися про роботодавця. Варіанти можуть трапитися різні, тому новоспечений робітник обов'язково повинен мати на руках офіційний, укладений згідно з усіма юридичними процедурами, контракт, а не усні обіцянки чи незрозумілий папірець, накиданий від руки.

АКАДЕМІКИ

Сказати, що раніше Німеччина неохоче відчиняла свої двері для іноземних фахівців з третіх країн, було б неправильно. ФРН давно лідирує в ЄС у тому, що стосується залучення висококваліфікованих кадрів. Але, по-перше, це стосувалося здебільшого академічних працівників, а також представників не занадто широкого переліку професій, в яких давно вже спостерігається катастрофічна нестача кадрів (до таких, наприклад, відноситься молодший медичний персонал і працівники по догляду за хворими та престарілими).

З 1 серпня 2012 року в Німеччині діє європейська система Blue Card – такий собі аналог американської Green Card. Так от, чи не 90% всіх виданих в ЄС Blue Card припадає саме на ФРН. Причому, за інформацією Відомства у справах міграції та біженців, Україна знаходиться на четвертому місці за кількістю поданих заявок. А найбільше – чверть – надійшло з (ви, можливо, здивуєтеся) Індії, на другому місці (тут ви здивуєтеся не дуже) – Китаю.

 Фото: DPA
Фото: DPA

Але приїхати за Blue Card, яка видається максимум на чотири роки, не так просто: річний заробіток її володаря повинен перевищувати 50 тисяч євро до сплати податків для «звичайних» спеціальностей, і майже 40 тисяч для найбільш затребуваних (це, зокрема, математики, архітектори, природознавці, лікарі, IT-шники).

До речі, EU Blue Card, отримана в одній країні, не надає автоматично право на роботу в іншій країні Євросоюзу. Це не «європейський всюдихід». Однак у разі, якщо роботодавець зацікавлений у вас і далі, то після 3 років можна отримати безстроковий вид на проживання і привезти сім'ю.

БІЖЕНЦІ

Уряд у середу затвердив, взагалі-то, 2 законопроекти щодо трудової міграції – для «звичайних мігрантів» і для біженців. Якщо нас цікавить більше перший, то найбільше дискусій у самій Німеччині викликав якраз другий. Тема для німецького суспільства і політикуму дражлива.

Другий з ухвалених у середу актів стосується саме прохачів притулку. Але не всіх, а тих, кому відмовлено у наданні статусу, але кого з різних причин не можуть вислати (такі люди отримують право на обмежене перебування).

Якщо дані особи не приховували даних про себе, зокрема, про місце, звідки прибули, не мають судимостей, протягом останніх 18 місяців мали роботу (і не аби яку, а з 35-годинним робочим тижнем), якщо вони демонструють гарну інтеграцію, говорять німецькою, їхні діти відвідують школу, то таким претендентам буде надано право для пошуку працевлаштування та проживання на 30 місяців. Втім, дія цього законодавства обмежується поки 30 червня 2022 року.

Мова тут може йти про не надто велику кількість людей. І погоди, як кажуть, вони не зроблять. Але політично це важливий крок.

«Ми не хочемо депортувати не тих людей», – пояснив міністр праці і зайнятості Хубертус Хайль.

...Промисловість привітала ухвалення нового закону і просить владу не зволікати з його імплементацією.

Чи призведе це до різкого напливу законних мігрантів до Німеччини, покаже час. Якщо і так, то це буде вже не перша їхня хвиля. У 1960-70-х приплив був дуже великим, в основному в ФРН. Однак тоді в країну хлинули здебільшого малокваліфіковані іноземці зі слабким знанням німецької, а то й повною його відсутністю. Сьогодні влада в Берліні не хоче повторити попередні помилки. Ті, хто має бажання працювати у ФРН, повинні бути добре інтегровані і стати, навіть якщо на якийсь час, частиною цього суспільства. Також тут виходять з того, що багато фахівців рано чи пізно повернуться в свої країни з отриманими знаннями та досвідом (а також заробленими грошима). Вже сьогодні чимало фахівців зі східноєвропейських країн, отримавши гарну підготовку в ЄС, повертаються додому. У виграші при цьому всі.

Влада Німеччини завжди вперто відмовлялася називати свою країну країною емігрантів. Тепер це практично узаконено. ФРН стає в один ряд з Австралією, Канадою, США. І нічого катастрофічного в цьому немає.

Ольга Танасійчук, Берлін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-