Поширення фейків є серйозною проблемою для ЄС  — Туск

Поширення фейків є серйозною проблемою для ЄС — Туск

Укрінформ
Навмисне та широкомасштабне поширення дезінформації в країнах Євросоюзу є значним стратегічним викликом, який потребує негайного вирішення, особливо з наближенням європейських виборів.

Про це заявив президент Європейської ради Дональд Туск у п’ятницю під час прес-конференції за підсумками зустрічі глав держав та урядів ЄС у Брюсселі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Стосовно дезінформації, я хочу підкреслити занепокоєння, яке поділяють лідери, що ця проблема є актуальною, широкомасштабною та систематичною. Вона нікуди не зникає, а зростає. Ми маємо рішучість протидіяти цій загрозі. Можливості, запропоновані Єврокомісією та Службою зовнішніх дій, мають бути імплементовані негайно всіма відповідними структурами, задовго перед європейськими виборами", - зазначив президент Європейської ради.

Відповідне занепокоєння лідерів європейських країн знайшло відображення у висновках, які були прийняті за підсумками Європейської ради.

Так, боротьбі з дезінформацією присвячено окремий розділ цього документа.

Зокрема, Європейська рада визнала, що навмисне, широкомасштабне та систематичне розповсюдження дезінформації, включаючи дезінформацію, яка є частиною гібридної війни, є нагальним та стратегічним викликом для європейської демократичної системи. Ця проблема вимагає негайного реагування. У цьому зв’язку Європейська рада прийняла рішення щодо координації зусиль між європейськими інституціями та країнами-членами у заходах з протидії дезінформації, надання відповідним структурам необхідних ресурсів на основі оцінки існуючих загроз.

"Європейська рада… закликає до точного та скоординованого виконання спільного плану дій з протидії дезінформації, який було представлено Єврокомісією та високим представником ЄС, головним призначенням якого є підвищення спроможностей ЄС, координації між країнами-членами, залучення приватного сектору та підвищення стійкості суспільства проти дезінформації", - йдеться у документі.

Читайте також: Президент Єврокомісії назвав Орбана "джерелом дезінформації"

Європейська рада окремо наголошує, що вирішення цієї проблеми потребує швидких та рішучих дій як на європейському рівні, так і на рівні країн-членів для забезпечення чесних і справедливих європейських та національних виборів.

Європейська рада запропонувала Єврокомісії продовжити роботу у визначеному напрямку та поінформувати про стан справ у боротьбі з дезінформацією під час зустрічі Європейської ради у березні 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-