У Польщі згадують про введення 1981 року воєнного стану

У Польщі згадують про введення 1981 року воєнного стану

Укрінформ
У Польщі у четвер згадують про запровадження комуністичною владою воєнного стану 13 грудня 1981 року.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Воєнний стан – це атака на спробу здобуття хоча б паростків незалежності. Для поляків це був не лише день без “Телеранку” (популярної телепрограми – ред.), але насамперед день, коли в них відібрано залишки свободи”,– написав у Twitter керівник польського уряду Матеуш Моравецький.

Водночас маршалок Сейму Марек Кухцінський заявив, що у 1981 році комуністична влада хотіла знищити дух свободи польського народу. Однак завдяки солідарному громадському опору поляків, які боролися за свої права і свободу, цей план не був утілений у життя.

Інститут національної пам’яті закликав поляків у 37-му річницю введення воєнного стану взяти участь в акції “Запали світло свободи” й засвітити вдома свічку в пам’ять про жертви воєнного стану в Польщі.

Воєнний стан було введено у Польщі тогочасною комуністичною владою на чолі з генералом Войцехом Ярузельським 13 грудня 1981 року для посилення боротьби з незалежним профспілковим об'єднанням "Солідарність". Він діяв до липня 1983 року. Згодом Ярузельський і його прибічники наголошували, що цей крок був вимушеним, аби уникнути інтервенції радянських військ. Проте польські історики спростовують цей аргумент.

Читайте також: Польща з партнерами шукають інструменти тиску на Росію — Моравецький

Вночі з 12 на 13 грудня комуністична влада Польщі затримала багатьох діячів профспілкового об'єднання "Солідарність". Упродовж кількох наступних днів в усій Польщі було заарештовано близько 5 тис. осіб. Загалом у роботі в умовах воєнного стану було задіяно 80 тис. військовослужбовців, 30 тис. міліціонерів, понад 1,7 тис. танків, 1,9 тис. бойових машин тощо.

Польські історики оцінюють, що за півтора роки воєнного стану у Польщі від рук працівників органів безпеки загинуло близько 40 противників тогочасної влади, а до 1989 року загинуло понад 100 протестувальників і діячів “Солідарності”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-