Європа стоїть перед загрозами суверенітету та демократії - МЗС Британії

Європа стоїть перед загрозами суверенітету та демократії - МЗС Британії

Укрінформ
Європа стоїть перед загрозами суверенітету, демократії та основним свободам. Цього можна було б уникнути, якби кожна з країн-учасниць поважала рівність прав на суверенітет та територіальну цілісність, зокрема не було б штучно підтримуваних конфліктів, криз в України.

Про це генеральний директор МЗС Великої Британії з безпекових та консульських питань Філіп Бартон заявив під час виступу на 25-му засіданні Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні було зроблено багато заяв, що стосувалися викликів у безпековій сфері, які стоять перед Європою. Я б хотів зупинитися на трьох: загроза суверенітету, загроза протистояння, загроза демократії та основним свободам. Глибоко розчаровує те, що кожного року ми сидимо в цій Раді, розуміючи, що не маємо відповідей на ці виклики», - сказав Бартон.

Він вказав, що за умови дотримання всіма країнами-членами основних принципів, вдалося б уникнути штучних конфліктів та криз.

«Якби кожна з країн-учасниць поважала рівність прав на суверенітет та територіальну цілісність, ми не мали б криз в та навколо України, штучно підтримуваних конфліктів», - вказав британський дипломат.

Бартон також наголосив на тому, що дії Росії щодо України є порушенням міжнародного права, і що «тиждень за тижнем країни-члени ОБСЄ вимагають Росію припинити її незаконні дії щодо анексії Криму, припинити підживлювати конфлікт на Донбасі та поважати суверенітет та територіальну цілісність України».

Читайте також: Маас пропонує розширити місію ОБСЄ на Азовське море

«Україна – не єдина країна, яка потерпіла від ворожих дій з боку Росії. Згадаймо кібератаки проти міжнародних організацій, спроби протидіяти демократичним процесам та масові кампанії з дезінформації. Цього року минає 10-та річниця від початку російсько-грузинської війни, з часу порушення суверенітету та територіальної цілісності Грузії. Цього року моя країна також потерпіла від наслідків ігнорування Росією міжнародного права та зобов'язань. Я говорю про смертельний напад на вулиці в Солсбері», - вказав Бартон на інші порушення міжнародного права та злочини, здійснені Росією на міжнародній арені.

Він зауважив також, що зміни не можуть статися за одну ніч, але щоб ці зміни сталися, всі країни-члени ОБСЄ повинні брати участь в діалозі, вживати дієвих заходів та дотримуватися досягнутих домовленостей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-