РФ заслала у Білорусь

РФ заслала у Білорусь "фахівця з переворотів з українським досвідом" — ЗМІ

Укрінформ
Військовим аташе при посольстві РФ в Білорусі працює Кирило Колючкін, який раніше обіймав аналогічну посаду при посольстві в Україні і був депортований у 2014 році за підривну діяльність.

Про це йдеться у розслідуванні видання "Білоруська правда".

"У посла Росії в Білорусі Михайла Бабича, екс-чекіста і спецпредставника В. Путіна, є "українська" історія, що не склалася – Київ відмовився його приймати. Однак зараз у нього працює військовим аташе Кирило Колючкін, у якого "українська" історія є більш насиченою", - йдеться у публікації.

Як зазначає видання, білоруська громадськість стривожена твітом редактора російського пропагандистського телеканалу RT Маргарити Симоньян про те, що добре б було полегшити для громадян РБ процедуру отримання російського громадянства (за аналогією з українцями, яким те саме пообіцяв нещодавно президент РФ Володимир Путін).

За словами автора розслідування, Колючкін, який мінімум з 2017 року є військовим і військово-повітряним аташе посольства РФ в Білорусі, "в контексті заяви Симоньян – дуже цікава особистість".

Відомо, зокрема, що Колючкин є офіцером російських спецслужб (ГРУ ГШ), підполковником (капітаном 2 рангу). До червня 2014 року він був військово-морським аташе посольства РФ в Україні. Був видворений з країни за діяльність, несумісну зі статусом дипломата і оголошений там персоною нон грата. "Білоруська правда" також цитує заяву МЗС України, зроблену у 2014 році з цього приводу: "У результаті успішно проведеної контррозвідувальної операції 30 квітня російський дипломат був затриманий Службою безпеки України на місці вчинення ним агентурної акції". "Деталей спецоперації, звісно, не розголошують. Однак відомо, що Колючкін і до перемоги Революції Гідності відігравав помітну роль у підриві української державності", - пише білоруське видання.

Так, у розслідуванні зазначається, що 20 лютого 2014 року рейсом 1818 "Шереметьєво-Бориспіль" у Київ прибула "доволі значна" російська делегація у складі семи осіб. "В основному, звичайно, співробітники спецслужб і – вишенька на торті – помічник президента РФ Владислав Сурков. Той самий Сурков, куратор проекту "Новоросія" і "смотрящий" за Україною", - йдеться у публікації. Видання також спростовує заяви російського МЗС про те, що ці люди прибули до Києва нібито для захисту російського посольства та інших російських установ. Як стверджує автор публікації, охорону посольства РФ тоді було кому організовувати, оскільки на той момент у Києві перебували 10 осіб від Прикордонної служби ФСБ РФ, три особи від Служби зовнішньої розвідки РФ, п'ять осіб від Головного розвідувального управління ГШ ЗС РФ (серед яких - Колючкін), а також дві особи від ФСБ.

Читайте також: Призначення російського посла як провокація

Автор розслідування також нагадує, що в розпал подій на Майдані Незалежності у Києві в лютому 2014 року починається операція з окупації Криму. "У Криму та Севастополі вже починається операція з захоплення українського півострова, про що "капітан" не міг не знати. Зрозуміло, як і про роль, яку у подальшій окупації зіграє Чорноморський флот РФ. Незабаром, як говорилося, Колючкіна спіймали за агентурною роботою у розпал російської агресії і депортували з України. Щоб він "сплив" у Білорусі. У посольстві. На аналогічній посаді", - йдеться у розслідуванні.

Зазначається, що про діяльність Колючкіна в Білорусі відомо мало. Так, у серпні 2017 року він побував у кількох населених пунктах Кореличчини, де, як повідомляли ЗМІ, урочисто передав посвідчення до нагород родичам ветеранів Другої світової війни. А у вересні відвідав храм Олександра Невського у Мінську.

"Нічого цікавого, поганого і обурливого в цьому, звичайно, немає. Проте за такої кількості аналогій з Україною видається логічним припустити, що Колючкін у Білорусі працює над тим самим, що і в Україні. Тільки вже на інший ввіреній йому території", - підсумував автор розслідування.

Слід зазначити, що Кирило Колючкін також внесений в базу українського сайту "Миротворець".

Фото: nevsky.by (Кирило Колючкін - ліворуч)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-