В Анкарі пройшла наукова конференція про Голодомор

В Анкарі пройшла наукова конференція про Голодомор

Фото
Укрінформ
У Анкарі відбулася наукова конференція, присвячена 85-й річниці Голодомору 1932-33 років.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, у конференції взяли участь українські та турецькі науковці, дослідники та експерти, представники дипломатичного корпусу іноземних держав, акредитованих в Туреччині, представники посольства України в Туреччині, діаспоряни.

Захід було розпочато хвилиною мовчання.

«85 років тому українці, які багато працювали, вмирали з голоду на власній землі. Часи минають, але не біль. Голодомор 1932-33рр. був одним з найжорстокіших та найбільших злочинів радянського режиму проти українців. Таким чином Сталін хотів покласти кінець «українському питанню»: зруйнувати нашу ідентичність та бажання до волі», - наголосив у своєму виступі Надзвичайний і Повноважний Посол у Туреччині Андрій Сибіга.

Дипломат також зазначив, що нині, з плином часу, ми говоримо про голодомори перш за все не для того, аби почути слова співчуття та засудження, а для того, аби ці страшні події ніколи не повторилися.

Читайте також: Порошенко закликає до єдності, щоб не повторилася трагедія 100-річної давнини

«Українці найбільше опиралися перетворенням, які здійснював радянський тоталітарний режим. 11 серпня 1932 року Сталін заявив Кагановичу, що існує загроза «втратити Україну». Тоді Сталін розробив каральну акцію, яка полягала у конфіскації всіх продовольчих продуктів у селянських оселях, в січні 1933 року, блокуванні селян у селах та забороні переміщення, а також інформаційній блокаді», - наголосив у своїй доповіді доктор історичних наук, професор Станіслав Кульчицький.

«В той момент, коли українські селяни помирали з голоду, відібрані у них продукти відправляли в інші регіони СРСР та за кордон. Сталінський режим при цьому заперечував існування голоду в Україні та відкидав пропозиції про надання допомоги від багатьох неурядових організацій та зокрема українців за кордоном», - вказав на злочини сталінського режиму громадський діяч, правознавець-міжнародник Володимир Василенко.

Наукова конференція про Голодомор в Анкарі

Під час конференції було презентовано дві книжки про Голодомор, Станіслава Кульчицького та Володимира Василенка, вперше перекладені турецькою мовою: «Голодомор в Україні 1932-33 рр. Як? Чому?» та «Методологія правової оцінки Голодомору 1932-1933 рр. в Україні як злочину геноциду».

Як відомо, 2 грудня у Стамбулі за участю Вселенського патріарха Варфоломія відбулася літургія за жертвами голодоморів в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-