Євросоюз закликає Молдову забезпечити рівні умови всім учасникам виборів

Євросоюз закликає Молдову забезпечити рівні умови всім учасникам виборів

Укрінформ
ЄС сподівається, що майбутні парламентські вибори, які пройдуть у Молдові 24 лютого 2019 року, будуть вільними і демократичними, а напередодні виборів будуть створені рівні умови для всіх учасників виборчої кампанії.

Про це йдеться в оприлюдненому прес-релізі делегації Євросоюзу в Молдові, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в РМ. 

«Європейський Союз очікує, що влада Республіки Молдова вживатиме негайних заходів із забезпечення прозорості під час проведення парламентських виборів і рівних умов для опозиції, включаючи реєстрацію кандидатів у депутати, а також доступ до засобів масової інформації», - йдеться в повідомленні. 

Крім цього, делегація ЄС закликає Молдову прискорити неупереджене і всебічне розслідування справи, пов'язаної з розкраданням більш як мільярда доларів з банківської системи країни, і притягнути до кримінальної відповідальності всіх причетних до розкрадання, незалежно від їх партійної приналежності.

ЄС вимагає також проведення конкретних реформ у системі правосуддя для забезпечення якості, прозорості, неупередженості та незалежності судових органів, а також посилити боротьбу з корупцією шляхом забезпечення ефективного впровадження системи декларування активів і майна високопоставлених чиновників.

Нині в Молдові з робочим візитом знаходиться делегація ЄС, до складу якої входять генеральний директор з питань сусідства і переговорів з розширення Європейської комісії Крістіан Даніельсон і керуючий директор Європейської служби зовнішніх зв'язків Томас Майєр-Хартінг. Вони зустрінуться з президентом Молдови Ігорем Додоном, прем'єр-міністром Павелом Філіпом і спікером парламенту Андріаном Канду. 

Читайте також: Молдова засуджує агресію та провокації в Азовському морі

Як повідомлялося раніше, ЄС прийняв рішення заморозити фінансову допомогу для Молдови через незадовільні темпи реформування системи правосуддя і затягування розслідування справи про розкрадання банківського мільярда. Рішення було прийняте також у зв'язку з вердиктом Верховного суду Молдови про невизнання підсумків голосування на виборах мера Кишинева, перемогу на яких отримав представник опозиції, лідер партії «Платформа «Гідність і правда»» Андрій Нестасе.   

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-