Австралія

Австралія "бере на олівець" усіх агентів іноземного впливу

Укрінформ
Генеральний прокурор Австралії Крістіан Портер очікує, що загроза кримінальної відповідальності діятиме як стримуючий фактор щодо незаконної діяльності агентів іноземного впливу на території континенту.

Про це він заявив з огляду на набуття чинності з 10 грудня новим законодавством, що передбачає офіційну реєстрацію усіх іноземних агентів, повідомляє видання The Australian.

“Це, очевидно, буде дуже і дуже важко виміряти (вплив нового законодавства на рівень іноземного втручання – ред.), однак можна сподіватися, що там, де є приклади такого іноземного втручання, успіх вимірюватиметься в тому, що у нас є законодавство і агентства, які належним чином оснащені для переслідування такої діяльності, і, звичайно ж, це матиме стримуючий ефект”, - сказав генпрокурор.

За словами Портера, реєстр буде відкритий для онлайн-реєстрації з 10 грудня до наступних федеральних виборів (орієнтовно у травні 2019 року), і будь-яка особа, група або компанія, яка діє від імені іноземного уряду, щоб впливати на рішення уряду Австралії, муситиме зареєструватися.

Особи та організації, які мають зв’язки з іноземними урядами, мають оприлюднити імена/назви, під якими вони діють, детальну інформацію про зв’язки з іноземними урядами та про те, чим займаються.

Вони також можуть надавати докази своєї лобістської діяльності, такі як особисті повідомлення політикам, виступи перед аудиторією та медійні матеріали.

Читайте також: Австралію накрила пилова буря - літаки застрягли в аеропортах

З червня 2018 року, коли законодавство було схвалено в цілому, і до сьогодні було вироблено дві ключові інструкції, що визначають, яка інформація має бути подана для реєстрації лобістської діяльності від імені іноземного уряду, а яка буде у публічному користуванні.

За роз’ясненням, законодавство стосуватиметься і колишніх австралійських політиків та чиновників, які зараз працюють на підприємствах та організаціях, пов’язаних з іноземними урядами.

“Якщо колишній держслужбовець високого рангу чи австралійський політик пишуть статтю, яка критикує політику чи партію, то це добре. Якщо вони це роблять на прохання чи за фінансування закордонного уряду, це також можливо, але, звичайно, такі відносини мають бути прозорими”, - наголосив Крістіан Портер.

За словами генпрокурора, влада країни намагатиметься отримати реєстр агентів іноземного впливу до наступних парламентських виборів. Для цього протягом двох тижнів, які залишилися до 10 грудня, парламент має внести усі необхідні правки та доповнення у законодавство. Серед іншого пропонується вдвічі скоротити пільговий 6-місячний період, наданий агентам іноземного впливу для онлайн-реєстрації.

Крім того, з дня вступу в дію реєстру будь-які нові угоди про лобіювання мають бути зареєстровані протягом 14 днів, а після оголошення виборів - протягом семи днів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-