ПАРЄ закликає Туреччину звільнити екс-лідера прокурдської партії

ПАРЄ закликає Туреччину звільнити екс-лідера прокурдської партії

Укрінформ
ПАРЄ закликає Туреччину виконати рішення Європейського суду з прав людини та звільнити екс-лідера прокурдської Демократичної партії народів Селахаттіна Демірташа.

Про це йдеться у зверненні президента ПАРЄ Ліліан Морі Паск'є.

"Це (звільнення Демірташа – ред.) має вирішальне значення для функціонування демократичних інституцій Туреччини та для підтвердження високого рівня захисту, який має надаватися парламентаріям і політикам у демократичному суспільстві», - зауважила президент ПАРЄ.

Вона підкреслила, як важливо, щоб депутати, обрані на вільних демократичних виборах, мали право провадити свою парламентську діяльність, не боячись переслідування.

"Парламентарії взагалі потребують певних гарантій та високого ступеня захисту своїх основних прав і свобод, щоб ефективно виконувати свій демократичний мандат. Практика Європейського суду з прав людини, а також рекомендації Венеціанської комісії встановлюють стандарти, які необхідно дотримуватися», - наголосила Ліліан Морі Паск'є.

Раніше президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган назвав рішення ЄСПЛ із закликом звільнити екс-лідера прокурдської Демократичної партії народів Селахаттіна Демірташа не обов'язковим для виконання.

Читайте також: Американський сенатор закликає ЦРУ оприлюднити звіт у справі Хашоггі

Як відомо, у листопаді 2016 року в Туреччині заарештували 10 депутатів Демократичної партії народів, в тому числі Демірташа. Їх звинуватили у зв'язках із забороненою в Туреччині Робітничою партією Курдистану. 

У ЄСПЛ погодилися з тим, що Демірташ був заарештований за "обгрунтованими підозрами" у вчиненні злочину, проте наголосили, що причини, якими обгрунтовували його подальше тримання під вартою, були "недостатніми".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-