Глава бундесверу: Кожен євро, вкладений в оборону Європи - хороша інвестиція

Глава бундесверу: Кожен євро, вкладений в оборону Європи - хороша інвестиція

Укрінформ
Підвищення витрат на оборону означає кращий захист Європи і відповідає духу Уельського саміту НАТО 2014 року.

Про це заявила міністр оборони ФРН Урсула фон дер Ляйен, виступаючи у Бундестазі в дебатах по бюджету країни, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми все робимо для того, щоб бути готовими. Не поодинці, завжди в коаліції. Після 2014 року, після Уельсу, ми дуже сконцентровані на модернізації НАТО. Це було і залишається правильним", - заявила фон дер Ляйен.

Вона зазначила, що НАТО завжди залишатиметься колективним захистом для європейців. Однак, залишаючись трансатлантичними, США хочуть бути більш європейськими. Започаткований рік тому проект PESCO (Постійне структуроване співробітництво з питань безпеки і оборони) та двосторонні батальйони, за прикладом німецько-французького і німецько-голландського, вона вважає першими кроками на шляху до єдиної європейської армії. "Потрібна Європа, яка захищає, потрібна сильна Європа, впевнена в собі Європа, це стосується і Європейського оборонного союзу. Кожен євро, інвестований у цю справу, - хороша інвестиція", - заявила міністр.

Читайте також: Меркель підтримала ідею створення європейської армії

Вона подякувала тим, хто працював над складанням проекту бюджету ФРН на 2019 рік. У ньому передбачено 12-відсоткове підвищення оборонних витрат - 43,2 млрд євро проти 38,5 млрд нинішнього року. "На 4,7 млрд євро більше ... Це гарна новина для нашого бундесверу", - заявила глава військового відомства.

За її словами, за останні 5 років країна виконала титанічну роботу щодо підвищення боєздатності армії, почавши долати тенденцію постійних скорочень та урізань попередніх 25 років. Протягом законодавчого періоду 2013-2017р. витрати на озброєння збільшилися у 5 разів порівняно з попереднім законодавчим періодом. У проекті нового бюджету на військові закупівлі передбачено на 6,8% більше коштів. На цілих 30% більше виділяється на IT і оцифровку, яку міністр назвала "мегатемою". Більше грошей передбачено на кібервійська, які нараховують наразі 15 тис. співробітників, збільшаться витрати загалом на підготовку з кібер-тематики, на інновації, розповіла міністр.

Фон дер Ляйен закликала і надалі підвищувати витрати на оборону для того, щоб до 2024 року досягти до цього часу амбітної мети - 1,5 відсотка ВВП (на саміті в Уельсі йшлося про те, щоб протягом 10 років довести показник серед країн НАТО до 2%). Наразі частка оборонної статті у бюджеті ФРН становить 1,34%.

Фото: dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-