Ган чекає пояснень від Будапешта щодо притулку екс-прем'єру Македонії

Ган чекає пояснень від Будапешта щодо притулку екс-прем'єру Македонії

Укрінформ
Єврокомісар з питань розширення та політики добросусідства Йоганнес Ган очікує роз'яснень від угорського прем'єра Віктора Орбана після надання Будапештом політичного притулку колишньому прем'єр-міністру Македонії Ніколі Груєвському, якого засудили за корупцію.

Про це Ган написав у Twitter.

"Я взяв до уваги повідомлення про рішення Угорщини щодо надання політичного притулку Ніколі Груєвському. Якщо це підтвердиться, то я очікую розумних пояснень щодо підстав цього рішення від Віктора Орбана", - написав Ган.

Він також висловив думку, чому Угорщина підтримує приєднання Македонії до ЄС, але не вважає її безпечною країною.

"Здивований, що Угорщина підтримує членство в ЄС для Македонії, проте не вважає її безпечною (країною - ред.)", - додав єврокомісар.

Ган також нагадав, що верховенство права залишається фундаментальним принципом як для країн-членів ЄС, так і для країн, які прагнуть отримати членство в блоці.

Як повідомлялося, 2 листопада апеляційний суд Македонії підтвердив дворічний термін ув'язнення для колишнього глави уряду Ніколи Груєвського за незаконну купівлю елітного автомобіля Mercedes. Таким чином, суд підтвердив вирок суду у Скоп'є, що визнав Груєвського винним у незаконному придбанні за державні кошти розкішного автомобіля, який екс-прем'єр планував використовувати для власних потреб.

Читайте також: Македонія вимагає від Угорщини видачі свого прем’єра-втікача

13 листопада поліція Македонії видала ордер на арешт Груєвського через те, що судовим виконавцям не вдалося встановити його місце перебування, щоб передати судове рішення. Згодом виявилося, що розшукуваний екс-урядовець попросив притулку в Угорщини в одному з угорських посольств поза межами своєї країни.

20 листопада Міграційна служба Угорщини надала притулок Груєвському. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-