Лідер боснійських сербів закликає ЄС дати Боснії статус кандидата на вступ

Лідер боснійських сербів закликає ЄС дати Боснії статус кандидата на вступ

Укрінформ
Новообраний сербський член президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додик, відомий своєю проросійською риторикою, закликав ЄС забезпечити країні статус кандидата на вступ до цього блоку.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на заяву Додика під час його інавгурації на території сербської частини Боснії – Республіки Сербської.

«Я закликаю Європейський Союз негайно дати Боснії статус кандидата на членство. Цей жест покаже конструктивний підхід з боку Брюсселя замість підтримки іноземного втручання в цій розділеній балканській країні», - заявив очільник боснійських сербів.

Додик також наголосив, що міжнародні судді та посередники, які перебувають у Боснії і Герцеговині ще з часу закінчення війни в 1995 році, уже мають звідти піти.

Читайте також: На виборах до президії Боснії виграє пропутінський сербський лідер

Як відомо, Боснія і Герцеговина офіційно подала запит на членство в ЄС у 2016 році, проте на підвищення шансів для реалізації такої мети мусить провести дуже серйозні реформи. Ситуація ж ускладнюється тим, що країна фактично поділена за етнічним принципом та має конфедеративний устрій, що включає Республіку Сербську, Федерацію Боснії і Герцеговини (хорватсько-мусульманську) та Автономний Округ Брчко (має змішане населення і ним керують міжнародні адміністратори).

Нагадаємо, що Мілорад Додик раніше роками був на посаді президента Республіки Сербської та відомий своєю націоналістичною та проросійською риторикою. Також він неодноразово декларував своє бажання, щоби Республіка Сербська увійшла до складу сусідньої Сербії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-