Євросоюз вимагає суду в справі Хашоггі

Євросоюз вимагає суду в справі Хашоггі

Укрінформ
У Брюсселі взяли до відома роз'яснення Саудівської Аравії у справі про вбивство журналіста Джамаля Хашоггі, проте не вважають його досить вичерпним. 

Це випливає із заяви Високого представника Європейського Союзу у закордонних справах і політику безпеки Федеріки Могеріні, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«ЄС взяв до відома оголошення владою Саудівської Аравії 15 листопада про останній розвиток подій у розслідуванні вбивства саудівського журналіста Джамаля Хашоггі; проте, як і раніше необхідно пролити світло на обставини, пов'язані з цим огидним злочином, і забезпечити, щоб усі відповідальні особи були притягнуті до відповідальності», - йдеться в заяві. 

Кроком на шляху до цього повинен стати початок судового процесу, зазначає Могеріні. Вона підкреслює, що судовий розгляд важливий для забезпечення справедливості в цьому питанні, це те, чого вимагає міжнародне співтовариство, а також сім'я і друзі Хашоггі. 

Могеріні нагадала, що Європейський Союз із самого початку однозначно закликав до повного і прозорого розслідування вбивства саудівського журналіста, що заслуговує довіри. 

Разом з міжнародними партнерами ЄС уважно стежитиме за результатами розслідування, а також наполягатиме, що Саудівській Аравії необхідно гарантувати, щоб подібне ніколи не повторилося, заявила Могеріні. 

За її словами, ЄС і держави-члени розглянуть заходи щодо відповідальних осіб на основі міжнародного права «свого часу». 

У документі також наголошується, що Європейський Союз виступав проти страти в усіх випадках і за будь-яких умов.

Читайте також: Турецький міністр припускає, що тіло Хашоггі з країни вивезли дипломати

Як повідомлялося, саудівський журналіст, оглядач Washington Post Джамаль Хашоггі зник після того, як зайшов до консульства Саудівської Аравії у Стамбулі 2 жовтня. Офіційний Ер-Ріяд визнав, що його вбито тільки після 20 жовтня. 1 листопада турецькі ЗМІ повідомили, що тіло Хашоггі було знищено в кислоті, проте офіційного підтвердження цієї інформації немає.

У листопаді під час обшуку в резиденції генерального консула Саудівської Аравії в Стамбулі було виявлено сліди плавикової кислоти й інших хімікатів.

Туреччина передала аудіозаписи, пов'язані зі вбивством Хашоггі, Саудівській Аравії, США, Канаді, Німеччині, Франції і Великій Британії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-