Три події світу. Стратегічне партнерство, союзник Путіна і діалог Берліна та Парижа

Три події світу. Стратегічне партнерство, союзник Путіна і діалог Берліна та Парижа

Укрінформ
 Ангела Меркель та Еммануель Макрон продовжують інтенсивний діалог про проблеми Європи.

Переговори Майка Помпео та Павла Клімкіна ознаменували відновлення діяльності Комісії стратегічного партнерства України та США. Путін та Орбан висловилися про перспективи співпраці з українським керівництвом однаково негативно. Ангела Меркель та Еммануель Макрон продовжують інтенсивний діалог про проблеми Європи.

Відновлення Комісії стратегічного партнерства США – Україна – важливий крок у побудові взаємин між нашими державами. Цього разу, як і у 2009 році, її керманичами виступають керівники зовнішньополітичних відомств. Майк Помпео відзначив, що у України не буде кращого партнера за США, Павло Клімкін наголосив на переході Росією всіх можливих червоних ліній та необхідності діяти на випередження.

Принагідно варто зауважити на проведенні у канадському Галіфаксі чергової сесії Парламентської Асамблеї НАТО. Її учасники приділили чимало уваги особливостям російської гібридної агресії, і українські представники взяли активну участь в обговоренні та ухваленні підсумкових документів. Принагідно варто згадати і зустріч у Вільнюсі Міжпарламентської асамблеї Польщі, Литви та Україні, яку можна назвати  прикладом відвертої розмови стратегічних партнерів, які закликали посилити санкції проти Росії.

Тим часом Володимир Путін на полях саміту АСЕАН отримав пас від представників російських медіа та розповів про безглуздість саміту Нормандської четвірки за участю нинішнього українського керівництва. Президент Росії звинуватив Петра Порошенка у небажанні виконувати Мінські домовленості, зокрема, сприяти обміну полоненими. В унісон з давнім партнером висловився і прем’єр Угорщини Віктор Орбан, який наголосив, що проводить консультації з потенційними переможцями президентських виборів в Україні. Звісно, це право Будапешту – обирати собі співрозмовників, проте подібні заяви навряд чи покращують українсько-угорські взаємини.

Ангела Меркель та Еммануель Макрон продовжують використовувати різноманітні церемоніальні приводи для проведення переговорів. Цього разу після участі у заходах, приурочених до Дня народної скорботи, вони обговорювали майбутній Єлисейський договір та низку європейських проблем, серед яких, очевидно, провідне місце посідав Brexit. Процес розлучення Великої Британії та ЄС, можливо, вийшов на фінішну пряму, і тиждень, що почався, Тереза Мей називає вирішальним. 

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-