Рішення суду ЄС щодо Верховного суду Польщі є необґрунтованим — польське МЗС

Рішення суду ЄС щодо Верховного суду Польщі є необґрунтованим — польське МЗС

Укрінформ
Рішення суду ЄС у Люксембурзі щодо тимчасового призупинення, на прохання Єврокомісії, виконання закону про Верховний суд Польщі в країні вважають “передчасним і необґрунтованим”.

На цьому наголосив заступник глави МЗС Польщі Шимон Шинковський вел Сенк, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Застосування запобіжного заходу було передчасним і необгрунтованим кроком з огляду на відсутність передумов, які б спонукали до його запровадження”, — заявив Шинковський вел Сенк.

В оприлюдненій заяві польського зовнішньополітичного відомства підкреслюється, що Єврокомісія не довела, що застосування запобіжних кроків мало фактичне і юридичне обґрунтування і було необхідним ще до основного рішення суду ЄС у цій справі.

“Крім того, на переконання Польщі, Єврокомісія невідповідним чином передбачила інтереси сторін. Вона не врахувала необхідності забезпечення нормального функціонування Верховного суду з гарантуванням незалежності його суддів і юридичної упевненості сторін у справах, які розглядаються судом”, — йдеться в заяві МЗС Польщі.

Як інформувало агентство, 19 жовтня Суд ЄС розглянув звернення Єврокомісії і ухвалив рішення, яким зобов’язав польську владу тимчасово призупинити виконання зміненого закону про Верховний суд Польщі. Зокрема, відновити на посадах суддів Верховного суду, яких було звільнено у відповідності до зміненого закону, а також не призначати на їхнє місце нових. Таким чином, суд ЄС, приймаючи проміжне рішення, став на бік Єврокомісії, яка виступає за відновлення дії закону про Верховний суд РП у редакції, яка діяла до 3 квітня цього року, тобто до введення в дію нових положень про зниження пенсійного віку суддів цього суду з 70-ти до 65-ти років. У відповідності до цих змін, 27 суддів Верховного суду РП, включно з головою суду Малгожатою Герсдорф, мали піти на пенсію.

16 листопада у суді ЄС в Люксембурзі відбулося перше слухання у справі польського закону про Верховний суд, де сторони представили свої позиції.

Читайте також: Мобільні термінали та "шенгенобуси": Польща поновлює перевірку на кордонах ЄС

Наприкінці вересня Єврокомісія подала на Польщу до Суду ЄС. На переконання Брюсселя, закон про Верховний суд РП не відповідає законодавству Євросоюзу, порушує Договір про ЄС та підриває принципи незалежності судочинства. У Польщі наполягають, що це рішення Єврокомісії є "політичним", і готові відстоювати своє право на зміни у законодавстві країни в Європейському суді. У відповідності до положень цього закону, президент Польщі Анджей Дуда у липні звільнив із займаної посади голову суду Герсдорф, оскільки вона за новим законом досягнула пенсійного віку і не звернулася до президента з проханням щодо продовження перебування на посаді. Герсдорф не визнає це рішення, наголошуючи, що її шестирічна каденція, у відповідності до конституції країни, завершується лише в 2020 році.

10 жовтня Дуда також призначив 27 нових суддів до складу Верховного суду країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-