У Берліні обговорили питання «перехідного правосуддя» на Донбасі

У Берліні обговорили питання «перехідного правосуддя» на Донбасі

Фото
Укрінформ
Бойові дії на сході України тривають, однак необхідно вже зараз думати над тим, як відновити нормальне життя в цьому регіоні, причому не тільки з точки зору відновлення інфраструктури та економіки.

Ситуацію на Донбасі і необхідність перехідного правосуддя» обговорили в Берліні учасники форуму «Правосуддя і справедливість в постконфліктних суспільствах?», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Мене особисто цей конфлікт цікавив, як жоден інший під час моєї роботи в МЗС. Ми займалися цим питанням буквально щодня», - зазначила держсекретар уряду Берліна, в минулому прес-представник німецького МЗС Завсан Шеблі.

Вона зазначила, що після протиправної анексії Криму ставлення Німеччини до Росії зазнало серйозних змін. Шеблі також висловила задоволення тим, що за підтримки мерії Берліна нещодавно була проведена фотовиставка «Діти війни» про дітей, що живуть недалеко від лінії фронту.

Колишній перший заступник СММ ОБСЄ Александер Хуг констатував, що на Донбасі триває «активний конфлікт», який далекий від замороженого стану, і висловив думку, що «фактор часу не на боці тих, хто справді хоче припинити насильство на довгостроковій основі».

"Чим довше триває конфлікт, тим складніше буде подолати його наслідки, поламати розділові лінії, що виникають", - сказав він.

Читайте також: Хуг заявив, що не вважає Росію агресором

Хуг підкреслив, що до того, як почнуться юридичні процеси, мають бути повністю відновлені територіальна цілісність і суверенітет України. Він вважає, що потрібно більше залучення громадянського суспільства до ухвалення рішень, з одного боку, і велика відповідальність влади, з іншого.

Директор Української Гельсінської групи з прав людини Олександр Павліченко говорив про те, що Донбас сьогодні – це «зона сірого права або відсутності права» та про важливість ретельного документування всіх воєнних злочинів і порушень гуманітарного права, складання реєстрів зруйнованого з тим, щоб розробити механізми компенсування збитків. Він також звернув увагу на непрозорість деяких випадків обміну заручниками, що негативно позначається на загальному процесі.

Читайте також: Клімкін: Не варто лише реагувати на дії Росії, треба діяти на випередження

Про заручників говорив і російський правозахисник Олександр Черкасов з московського Центру «Меморіал». Він переконаний, що «не треба чекати обміну всіх на всіх, від обміну до торгівлі людьми – один крок». Черкасов упевнений, що людей треба просто відпускати, постійно. «Ланцюг безкарності треба розбивати ланка за ланкою», - сказав правозахисник. Він високо оцінив подвиг режисера Олега Сенцова, який вимагав звільнення всіх українських політв'язнів.

Директор Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук вважає, що необхідно домагатися негайного звільнення за принципом обміну «всіх на всіх», як записано в Мінських угодах. Треба ширше залучати до цього представників громадянського суспільства. Однак, зауважила вона, Україна без допомоги ЄС вирішити це питання сама не зможе. При цьому вона вважає важливим в умовах війни зберегти українсько-російський громадянський діалог.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-