Російський челендж «Путин - вор» і міжнародне приниження у Сінгапурі

Російський челендж «Путин - вор» і міжнародне приниження у Сінгапурі

Укрінформ
Розглядаємо новини про президента РФ у розвитку та взаємозв'язку

Кажуть, що реальна новина відрізняється від надуманої, фейкової тим, що вона має продовження. У цьому сенсі цікаво розглянути новину з челенджем/флешмобом «Путин – вор», влаштованим російськими школярами і студентами. Річ у тому, що у російському, та й світовому інформаційному полі третій день обговорюється початкова подія – з'явилися кілька фотографій. Але ніхто не подивився на ситуацію у розвитку. А саме це призводить до більш конкретних і не поверхневих разових висновків.

НАСАМПЕРЕД, ПЕРЕДІСТОРІЯ

З чого все починалося. 12 листопада хтось із учнів 10-А класу школи №20 у селищі Тайожний Красноярського краю написав на шкільній дошці «Путин – вор». Наступного дня вчитель історії і суспільствознавства (неважко уявити, якої історії вона вчить, і які знання суспільства дає) Євдокія Семенівна Ковальова почала відчитувати учнів. При цьому вона згадувала ті благословенні радянські часи, коли за таке могли розстріляти; погрожувала поліцією, охоронцями президента, які тепер можуть навідатися в селище Тайожний, щоб розібратися з кривдниками. Хтось із учнів записав цей шедевр ораторської майстерності і виклав у Мережі.

Що тут скажеш... З одного боку, можна дивуватися педагогічній роботі державної істо(е)рички – у дусі назви, якою супроводили відео в ютубі «Очередной неадекватный перформанс от педагога». Але з іншого – безсумнівно, потрібно подякувати їй за те, як точно вона розставила акценти, надавши своїм учням достовірні відомості як про радянську владу, так і про сучасну поліцейську систему в Росії.

Далі передовий почин підхопили учні школи №4 міста Гусиноозерська, що у Бурятії. Вони теж написали на дошці «Путин – вор». І після того, як це фото було викладено у відомій російській соцмережі, в групі «Сталингулаг» розпочався челендж.

Що звертає на себе увагу найперше при погляді на картину крупним планом? Географічний бік справи. Красноярський край і Бурятія, селище Тайожний і місто Гусиноозерськ, з обох боків Байкалу, всього 1200 кілометрів. Тобто за європейськими мірками – це велика відстань, але за сибірськими – нікчемна, просто сусіди. І те, що школярів Красноярського краю підтримали бурятські, не здається випадковим. Бачиться в цьому певна регіональна солідарність. Друге випливає з першого: пройшли ті часи, коли протести у Росії зазвичай відбувалися у столицях, двох імперських та кількох регіональних. Сьогодні протестують, виходячи завдяки інтернету в публічний простір, маленькі міста та селища. При цьому для України також важливо, що такі події розвиваються у Бурятії. Після того, як у боях під Дебальцево засвітилися росіяни саме з цього регіону, у нас неоднозначні спогади про той регіон.

А що це за російська соціальна мережа, у групі якої почався шкільно-студентський челендж «Путин – вор», здогадатися не важко. Звичайно ж – «ВКонтакте». Цей ресурс був серед заблокованих в Україні півтора роки тому. Його імідж і тоді був не дуже, але відтоді змінився просто катастрофічно. Левова частка кримінальних справ, які заводяться у РФ за пости, репости, лайки, припадає саме на «ВКонтакте». Адміністрація соцмережі щільно співпрацює з ФСБ і з півкопняка видає силовикам дані своїх користувачів.

Тому ситуація, коли опозиційні групи на кшталт «Сталингулаг» щільно працюють саме «ВКонтакте», рідко і нерегулярно заходячи на більш вільні майданчики на зразок Фейсбуку, здається дещо дивною. Або ж, навпаки, вкрай зрозумілою. Так, у 1980-ті роки КДБ сам організував рок-клуб у Ленінграді, щоб легше було тримати під контролем, не вишукуючи по підвалах і кочегарках.

НАБІР СТАТЕЙ ДЛЯ БАЖАЮЧИХ

Яким же було продовження новини з учнівським челенджем «Путин – вор»? 14 листопада її розповсюдили усі російські більш-менш незалежні опозиційні ЗМІ: Радіо Свобода, Snob.ru, Meduza.io, «Дождь»... При цьому показники на час написання матеріалу (ранок п'ятниці) були такі – більше 60 тисяч переглядів, трохи більше 3 тисяч лайків, понад 150 перепостів. І лише 7 штук, власне, фотографій прийнятого виклику «Путин – вор». (Для ілюстрування тексту використані найсвіжіші).

Будемо говорити відверто, за такої широкої інформпідтримки – цього замало. Широким і вірусним челендж не став. І що не менш важливо – на інші платформи, окрім контрольованого гебухою «ВКонтакте», він не перейшов.

Якщо ж повернутися до споконвічного посту-виклику, то почитати коменти до нього – заняття цікаве і корисне. Ну, звичайно ж, сюди набігли у великій кількості кремлеботи, які бичували школярів за дурість і невдячність, а Навального – за підступність, з якою він залучає свою наївну «школоту» до «злочинної антидержавної діяльності». При цьому викликає неабияку симпатію та легкість і безпосередність, з якою тут відбривають тролів: сарказмом, ігнором або простим, але ефективним посилом куди подалі. Тобто, це та аудиторія, з якою штатним бійцям інформвійськ спілкуватися важко і непродуктивно.

Але найважливіше запитання – чому челендж не став масовим. Відповідь, мабуть, дуже проста – страх. Адже в Росії існує широкий набір статей, за якими участь у подібному челенджі може загрожувати покаранням, у прямому сенсі не умовним: хоч ст. КК РФ 282-я «Возбуждение ненависти либо вражды, а равно унижение человеческого достоинства», термін – до п'яти років; хоч ст. КК РФ 319-я «Оскорбление представителя власти», термін – до одного року.

Враховуючи це, челендж «Путин – вор» виявляється таки викликом. А значить, з великою пошаною треба ставитися до тих, хто в ньому брав участь. І варто відстежувати ситуацію у майбутньому. Поки що тихо, але раптом через якийсь час силовикам в якихось російських регіонах буде не вистачати екстремістів для звітності. Ось тоді учасники челенджу, які, дякуючи «ВКонтакте», завжди під рукою, можуть стати у нагоді любителям пісні «Мне звезда упала на погошку».

ДЗВІНКИЙ ПУТІН І ШЛЯХ ВИПРАВЛЕННЯ

І так вже співпало, що тими днями, коли розгорталася інтернет-історія з челенджем «Путин – вор», з'явилися дві суміжні, показові новини.

У четвер російські ЗМІ радісно поширили повідомлення якраз про цю, раніше згадувану 282-у статтю: «Госдума приняла в первом чтении законопроект об отмене уголовной ответственности за репосты». Насправді, у такому заголовку існує неабияка натяжка, а то і підтасування.

Теж невелика передісторія. 282-я стаття Кримінального кодексу РФ «Возбуждение ненависти либо вражды, а равно унижение человеческого достоинства» була прийнята у 2003 році і спочатку використовувалася в Росії для боротьби з маргінальними радикальними націоналістичними організаціями. Але після 2014 року її почали застосовувати для контролю за інтернетом, залякування його користувачів. Особливо масово – у 2017-2018 роках, коли практично щодня порушувалася кримінальна справа, пов'язана з публікаціями, лайками та репостами у соціальних мережах.

У результаті широке коло громадських діячів, у тому числі і абсолютно лояльних, «крымнашистских», звернулися до Путіна з закликом проявити милосердя – скасувати кримінальну відповідальність за активність у соцмережах. І він, вряди-годи, не обдурив, особисто взявшись за цю історію. Втім, його милосердя, як водиться, виявилося сумнівним.

Сонцеликий справді запропонував відмовитися від притягнення до кримінальної відповідальності за діяння в інтернеті. Але які?«Совершенные однократно» і «не представляющие серьезной угрозы для основ конституционного строя и безопасности государства»! Тут уже – двозначне трактування, яке допускає множинність тлумачень.

Далі – більше. «Однократность» згадана не випадково. «Однократна», перша, так би мовити, активність, насправді теж може каратися - правда, для початку не кримінально, а адміністративно. Але якщо протягом року після притягнення до адміністративної відповідальності будуть здійснені «аналогичные деяния», то людину таки посадять. Причому тепер вже без будь-яких потурань, під улюлюкання «а мы тебя предупреждали».

Тобто, в реальності кримінальна відповідальність за репости у Росії не скасована, лише відстрочена. Причому за юридично сумнівним принципом «накопленной ответственности». Що, до речі, робить нову редакцію статті 282-й дуже схожою на статтю КК РФ 212.1 «Неоднократное нарушение установленного порядка организации либо проведения собрания, митинга, демонстрации, шествия или пикетирования». Пам'ятайте, це та стаття, за якою саджали Ільдара Дадіна, який виходив на одиночні пікети (у тому числі на підтримку України).

Не знаю, якою мірою треба бути ідіотом, сліпим або лояльним до Кремля, щоб втрачати такі очевидні невідповідності заголовків і суті того, що відбувається, щоб після цього продовжувати говорити про «отмену уголовной ответственности за репосты».

1
Карикатура Сергія Йолкіна

Ну і друга новина, яка пов'язана з «Путин – вор» більш далеко, асоціативно. 13-15 листопада цей самий Путін був у Сінгапурі на Східноазіатському саміті. І ось ця маленька, але горда, упевнена в собі місто-країна показала, як потрібно поводитися з хамами з підворіття, які уявили себе імператорами. Коли Сонцеликий 13 листопада за звичаєм запізнився на годинку на офіційну зустріч з прем'єр-міністром Сінгапуру Лі Сянь Лунгом, зустріч... просто скасували. Довелося передомовлятися на наступний день. Ще у програмі був огляд помічника президента РФ Юрія Ушакова, а також прохід через турнікет з вбудованою рамкою металошукача самого Путіна, який, звичайно ж, задзвенів, після чого президент РФ автоматично почав нишпорити у кишенях (своїх)... І це все малесенький Сінгапур. Вчіться, великі держави, як потрібно ставитися до протоколу: гість спізнюється на годину-другу – відміняйте зустріч або починайте церемонію без нього. Ось побачите, кілька таких історій – і ВВП встане на шлях виправлення.

У російських соцмережах миттєво з'явився жарт на тему челендж: «Ну что вы со своим металлоискателем? Да не крал он эти мельхиоровые ложечки в Сингапурском торговом центре!..»

Може, і не крав, але осад залишився. Все йде до того, що «Путин – вор» стає мемом, сталим поняттям. І це найстрашніше для диктатора – коли він стає смішним. Смішним стабільно, з будь-якого приводу. І у будь-якому місці – хоч у Гусиноозерську, хоч у Сінгапурську.

Олег Кудрін, Рига

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-