У Євросоюзі роз'яснили, для чого потрібна угода щодо Brexit

У Євросоюзі роз'яснили, для чого потрібна угода щодо Brexit

Укрінформ
Угода щодо виходу Великої Британії з Європейського Союзу містить положення та тимчасові норми, які дозволяють дещо пом'якшити ефект від відокремлення для громадян як Великої Британії, так і країн Європейського Союзу.

Такий висновок виходить з роз'яснення, розміщеного на офіційній веб-сторінці Євросоюзу після ухвалення сторонами тексту угоди щодо Brexit.

Зокрема, угода покликана забезпечити спадковість правопорядку і законності по мірі того, як закони ЄС припинятимуть дію на території Великобританії. Одним із завдань перехідного періоду є захист прав та свобод більше 1 мільйона громадян Великої Британії, які проживають на територіях країн-членів ЄС, і більше 3 мільйонів європейців, що обрали країною постійного проживання Велику Британію.

У цей період будуть діяти всі законодавчі акти, які дозволять завершити процеси, які вже розпочато, наприклад, реалізацію товарів, які вироблені сторонами та вже потрапили на ринок. Це з стосується захисту прав інтелектуальної власності, географічних індикативних показників, співпрацю між поліцією та органами юстиції у кримінальних справах та інших юридичних та адміністративних процесах, використання баз даних, а також питань щодо атомної енергетики та діяльності європейського агентства «Euratom». Повною мірою діятимуть всі законодавчі акти та фінансові установи, виконуватимуться всі фінансові зобов'язання, започатковані в період, коли Великобританія була членом ЄС.

«Угода передбачає  ... перехідний період, під час якого ЄС буде ставитися до Великої Британії як до країни-члена ЄС, за виключенням участі в інституціях ЄС та у керівних органах. Перехідний період допоможе місцевим адміністраціям, представникам бізнесу та громадянам адаптуватися до виходу Великої Британії», - йдеться у документі.

Окремо в угоді прописано правове положення щодо уникнення встановлення «жорсткого кордону» між Ірландією та Північною Ірландією. Відповідний протокол містить зобов'язання Великої Британії не знижувати рівень прав цього регіону, які були визначені так званою «Угодою доброї п'ятниці» у Белфасті у 1998 році, яка покликана захистити контакти та співробітництво між північчю та півднем цього регіону. Документ передбачає збереження спільного простору подорожей між Ірландією і Великобританією, а також спільний ринок електроенергії, який створено між цими країнами.

Читайте також: Британія і ЄС розв'яжуть питання ірландського кордону у 2020 році - проект угоди

Між Великою Британією та Іспанією діятиме так званий Гібралтарський протокол, який передбачає норми двостороннього партнерства та взаємного захисту громадян. Подібні положення будуть стосуватися також громадян Великої Британії, які проживають на Кіпрі.

Як відомо, процес Brexit розпочався 29 березня 2017 року, коли прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей офіційно повідомила ЄС про бажання її країни вийти з цієї організації. Процес переговорів завершився 14 листопада 2018 року, коли Європейська комісія та представники Великої Британії досягли згоди щодо угоди про Brexit та політичної декларації щодо майбутнього відносин між ЄС і Великою Британією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-