У Єврокомісії заявили про регрес румунського правосуддя

У Єврокомісії заявили про регрес румунського правосуддя

Укрінформ
Європейська комісія оприлюднила доповідь, в якій констатується регрес у сфері румунського правосуддя і в боротьбі з корупцією.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Внесені Румунією зміни до кримінально-процесуального законодавства, в системі правосуддя і в сфері боротьби з корупцією підривають основи незалежності правової системи і негативно впливають на боротьбу з корупцією», - наголошується в доповіді.

Єврокомісія закликає румунську владу переглянути затверджені в правовій системі зміни з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії.

Підкреслюється також необхідність призупинення процедур призначення на ключові пости прокурорів Управління по боротьбі з корупцією.

Крім цього, закликають владу Румунії скасувати прийняті вже зміни до кримінально-процесуального законодавства.

Декілька годин тому з аналогічними рекомендаціями виступив і Європарламент, який більшістю голосів ухвалив відповідну резолюцію щодо Румунії.

Як повідомлялося, раніше правляча в Румунії коаліція на чолі із Соціал-демократичною партією затвердила ряд змін до кримінально-процесуального законодавства і в системі правосуддя. Зокрема, президент позбавлений права призначати суддів і прокурорів, в тому числі головного прокурора Управління по боротьбі з корупцією і генерального прокурора. Відтепер це прерогатива Вищої Ради магістратури і міністерства юстиції.

Читайте також: Європарламент закликав румунську владу не підривати основи правової держави

 Юридична інспекція, яка раніше підпорядковувалася Вищій раді магістратури, відтепер буде підпорядковуватися міністерству юстиції. Також законодавці від правлячої коаліції пом'якшили кримінальне законодавство для чиновників-корупціонерів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-