Європарламент закликав румунську владу не підривати основи правової держави

Європарламент закликав румунську владу не підривати основи правової держави

Укрінформ
Європейський парламент прийняв резолюцію, в якій висловлюється занепокоєння змінами в кримінально-процесуальному законодавстві і в самій системі правосуддя, що відбуваються в Румунії.

За ухвалення резолюції проголосували 453 депутати, проти - 151, утрималися 40 депутатів, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Європейський парламент закликає уряд і парламент Румунії дотримуватися рекомендацій Європейської комісії та Венеціанської комісії і утриматися від будь-яких реформ, які здатні підривати основи правової держави і незалежності правосуддя. Ми закликаємо румунську владу суворо дотримуватися принципу прозорості при здійсненні реформ і вести постійний конструктивний діалог з громадянським суспільством», - йдеться в одному з пунктів резолюції.

Депутат Європейського парламенту від Румунії Зігфрід Мурешан заявив у зв'язку з цим, що резолюція спрямована не проти Румунії і її громадян, а проти тих політиків, які хочуть встановити контроль над правосуддям.

Депутат від правлячої в Румунії Соціал-демократичної партії Дан Ніка, у свою чергу, зазначив, що резолюція має на меті представити Румунію як слабку державу, утримавши країну на периферії Європейського Союзу.

Лідер групи Європейської Народної партії в Європарламенті Манфред Вебер висловив занепокоєння застосуванням силових методів проти учасників акцій протесту, які проходили в Румунії 10 серпня нинішнього року.

Читайте також: Румунія не готова до головування в ЄС - президент Йоханніс

Резолюція містить 13 пунктів з рекомендаціями щодо виходу з ситуації, що склалася.

Зазначимо, що резолюція прийнята всього за півтора місяці до початку ротаційного головування Румунії в ЄС, яке розпочнеться 1 січня 2019 року.

Як повідомлялося, раніше правляча в Румунії коаліція на чолі з Соціал-демократичною партією затвердила ряд змін в кримінально-процесуальному законодавстві і в системі правосуддя. Зокрема, президент позбавлений права призначати суддів і прокурорів, в тому числі головного прокурора Управління по боротьбі з корупцією і генерального прокурора. Відтепер це прерогатива Вищої ради магістратури і міністерства юстиції. Юридична інспекція, яка раніше підпорядковувалася Вищій раді магістратури, відтепер буде підпорядкована міністерству юстиції. Також законодавці від правлячої коаліції пом'якшили кримінальне законодавство для чиновників-корупціонерів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-