Угорський

Угорський "Йоббік" закликали захистити фіно-угорські мови від Росії

Укрінформ
Фіно-угорський активіст, співзасновник громадського руху "Вільний Ідель-Урал" Боляєнь Сиресь звернувся до угорської націоналістичної проросійської партії "Йоббік" із закликом заступитися за мови фіно-угорських народів Росії.

Про це в організації народів Поволжя повідомили кореспонденту "Idel.Реалії"

За словами громадського діяча, рік, що минає, став одним із найдраматичніших у новітній історії Ідель-Урала. Народи цього регіону, вважає він, втратили право викладати державні мови своїх республік у якості обов'язкових шкільних дисциплін.

"Попри численні мітинги і пікети, заяви і звернення Москва ввела принизливу процедуру в наших республіках: для вивчення марійської або ерзянської мови необхідно писати спеціальні заяви, а іноді ще й переконувати керівництво школи в тому, щоб твоїй дитині дозволили вивчати рідну мову", - зазначає активіст.

На думку Сиреся, фіно-угорські та тюркські мови "знову втрачають позиції під скаженим натиском русифікації". Проте він перераховує й інші причини, чому організація вирішила звернутися до угорської партії.

"Хоча громадські активісти продовжують організовувати акції громадянської непокори - ми не плекаємо ілюзій. Кремль не відступить. Зупинити знищення наших мов і культур може лише міжнародний тиск. Саме тому організація "Вільний Ідель-Урал" звернулася до угорської партії "Йоббік" як до послідовної політичної сили, що відстоює інтереси угорців не лише в Угорщині, але і за її межами. У республіках Ідель-Урала мешкає більше мільйона представників фіно-угорських націй: ерзі, мокши, марі і удмуртів. Ці народи споріднені з угорцями не лише походженням із загальної Прабатьківщини, але і своїми сучасними мовами і культурами", - роз'яснює активіст.

В організації "Вільний Ідель-Урал" сподіваються, що "в цей непростий час угорські патріоти почують заклик про допомогу".

"Ми розраховуємо на партію "Йоббік" як на представника інтересів фіно-угорських народів не лише в Європі, але й на глобальній міжнародній арені. Друзі пізнаються у біді. Сьогодні біда прийшла в наш будинок - в Ідель-Урал. Ми сподіваємося на тих, хто протягне нам дружню руку", - заявляє Сиресь.

Раніше ЗМІ повідомляли, що партія фінансується нелегально, у тому числі з Росії, але в політичній організації заперечують подібні обвинувачення.

Читайте також: Провокацію в Будапешті щодо Закарпаття організовує праворадикальна партія «Йоббік»

Як повідомлялося, партія "Йоббік" вимагала від прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана захистити угорців в Україні. На думку представників праворадикальної угорської партії, ухвалення закону "Про освіту" в Україні є "жорстоким і неприйнятним актом", який "може стати основою для повної ліквідації освіти угорською мовою в загальноосвітніх і вищих учбових закладах".

Громадська платформа "Вільний Ідель-Урал" була створена у березні 2018 року в Києві. Член правління Всетатарського громадського центру (ВТГЦ) Рафіс Кашапов і представники української громади ерзя Боляєнь Сиресь (Олександр Болькін) і Ожомасонь Кірдя (Ростислав Мартинюк) об'єдналися з метою привертання уваги до проблем корінних народів Поволжя та Уралу. Основні принципи платформи - ненасильницькі дії в межах міжнародного права з метою досягти реалізації державного суверенітету татар, башкир, удмуртів, марійців, чувашів, ерзян, мокшан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-